Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a HIV/SIDA, avem plăcerea de a discuta cu unul dintre medicii infecționiști care activează în cadrul IMSP AMT Botanica, și anume doamna Rita Rusnac, din cadrul CMF nr. 1. Astăzi, ne propunem să descoperim ce mituri există legate de acest subiect și să descoperim adevărul.

– În primul rând vrem să vă mulțumim din numele IMSP AMT Botanica pentru deschidere și colaborare. Implicarea dumneavoastră în informarea beneficiarilor IMSP AMT Botanica va face o mare diferență în viețile persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA și a apropiaților lor. Întrebarea cu care vrem să începem ar fi dacă este adevărat că persoanele seropozitive pot fi identificate după anumite semne?

 1. Rusnac: Este un mit. Da, în stadiul SIDA multe persoane au un aspect specific, dar acestea se întâlnesc în cazul multor alte boli cronice care provoacă imunodeficiență, cum ar fi patologiile oncologice, diabetul zaharat. Deci, nu putem să stigmatizăm aceste persoane după un anumit aspect fizic, nu putem să-i identificăm că anume au HIV/SIDA.

– Poate o persoană neinfectată cu HIV să se infecteze având grijă de o persoană seropozitivă?

 1. Rusnac: Principalul factor de risc în transmiterea virusului HIV este contactul sexual neprotejat. Alte modalități de transmitere sunt utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor și a procedurilor medicale, cum ar fi folosirea de ace și/sau seringi nesterile, a instrumentelor medicale ce produc sângerarea sau alte obiecte tăioase, efectuarea transfuziilor sau a altor produse biologice necontrolate pentru HIV. De asemenea, virusul HIV se poate transmite de la mamă la făt în timpul nașterii sau prin alăptare. HIV nu se transmite prin îmbrățișare, sărut, tuse, prin folosirea grupurilor sanitare publice în condiții igienice, prin folosirea tacâmurilor, a așternuturilor de pat, prin folosirea în comun a obiectelor de toaletă sau prin respirarea aerului din aceeași cameră, prin alimente sau apă. Este dificil de contactat virusul îngrijind de o persoana seropozitivă. Vreau să menționez că și prin salivă este practic imposibil să te infectezi, pentru asta fiind necesare tone de salivă. În general saliva nu este lichidul prin care virusul are capacitatea de a se transmite. Dacă vorbim despre tatuaj, nu este vreun caz documentat de transmitere a infecției prin tatuaj sau prin servicii superficiale, pentru că HIV-ul este transmis prin lichide corporale precum sângele, sperma și laptele matern, deoarece acestea constituie mediul propice în care virusul supraviețuiește și se răspândește în organism. O persoană care îngrijește de cineva care trăiește cu HIV poate să se infecteze doar dacă ar avea un contact sexual neprotejat sau ar utiliza cu acea persoană droguri injectabile folosind aceeași seringă.

– În contextul cuplurilor discordante, există vreo modalitate de a avea o relație sigură pentru persoana neinfectată cu HIV? Și dacă da, în ce condiții asta se poate întâmpla?

 1. Rusnac: În Moldova există multe cupluri discordante, care trăiesc și rezolvă această problemă într-un mod civilizat, nu se infectează, au copii sănătoși, au joburi, trăiesc ca și persoanele fără HIV. Este necesar ca persoana care este infectată să se afle în tratament antiretroviral, să-l urmeze regulat, conform recomandărilor medicale. Persoana neinfectată poate să mai apeleze la așa metode de prevenire a infecției, cum ar fi terapia pre-expunere, și anume careva pastile înaintea unui contact sexual planificat. Persoana administrează pastilele după o schemă și la un contact sexual cu o persoană infectată virusul nu are condiții de replicare. La fel, cuplurile discordante trebuie să fie sigure că relația este monogamă, trebuie să existe fidelitate, și cel mai sigur ar fi nu doar utilizarea profilaxiei medicale, dar și utilizarea prezervativului, fiindcă pe cale sexuală se transmite nu doar HIV-ul, ci și alte infecții sexual-transmisibile.

– Acum am vrea să vă întrebăm despre transmiterea de la mamă la copil. În cazul în care mama este infectată, există vreo posibilitate de preveni infectarea copilului? Există careva reguli pe care mama infectată trebuie să le respecte?

 1. Rusnac: Da. În Moldova, din păcate, numărul de copii infectați în timpul sarcinii a crescut. Mai înainte, era foarte mic acest număr, însă cu trecerea timpului au crescut numărul de mame care au anumite viziuni religioase, au acces la multe informații eronate din internet sau au anumite convingeri personale care le împiedică să administreze tratamentul de prevenire a transmiterii acestei infecții. Mamele seropozitive sunt capabile să dea naștere copiilor sănătoși, respectând careva recomandări ale medicului infecționist. Respectiv, este nevoie ca femeia gravidă să se prezinte cât mai devreme, la termeni foarte mici de sarcină, să primească recomandările de respectare a tratamentului antiretroviral, să obțină o cantitate de virus nedetectabilă în sânge, iar înainte de a da naștere, i se recomandă un tratament profilactic copilului, o anumită schemă de tratament care previne infectarea lui. Copiii se nasc în 99% din cazuri sănătoși. Este mic procentul copiilor infectați născuți de mame seropozitive, dar în astfel de cazuri mai mult e vorba de nerespectarea schemei de tratament pentru prevenirea transmiterii infecției de la mamă la făt. Majoritatea copiilor depistați în Moldova născuți de mame seropozitive și care sunt depistați HIV pozitiv sunt din cauza că mamele au careva convingeri religioase sau personale. De exemplu, o mamă are mai mulți copii, dintre care unul este pozitiv, altul este sănătos, și ea nu crede în terapia antiretrovirală. Ea crede că asta e o conspirație care minte lumea, îi otrăvește cu medicamente și efectuează experimente pe oameni și ea nu are de gând să-și otrăvească copiii. Și mai poate fi un argument că ”Totul este voia Domnului și cum decide Dumnezeu, așa va fi”. Sau sunt mame cu patologii ce țin de sistemul nervos, cu dificultăți de a înțelege. Dar în majoritatea cazurilor, dacă femeia însărcinată se stabilește la evidența medicului de familie, primește toate recomandările medicale, administrează regulat terapia antiretrovială, șansele de a transmite infecția copilului sunt foarte mici. Practic toți copiii se nasc sănătoși, dacă toate recomandările sunt respectate.

– Încă un mit pe care l-am întâlnit este faptul că există un remediu complet pentru HIV/SIDA. De multe ori în acest sens se promovează anumite metode naturiste. Este adevărat că funcționează?

 1. Rusnac: Până la ora actuală, nu s-a descoperit un tratament care să elimine virusul complet. Există doar tratamentul antiretroviral, prin care se obține supresie virusologică, dar nu a fost creat vreun tratament care complet să-l elimine. Există tratament antiretroviral, cu acțiune foarte înaltă, se numește HAART (din limba engleză Highly Active Anti Retroviral Therapy), care blochează în stadii diferite ciclul de replicare virală. În absența ciclului complet de replicare nu se pot produce virioni noi și se produce o reducere rapidă a încărcăturii virale. Sunt diferite cercetări, experimente, studii, dar din păcate încă nu este creat un astfel de tratament care să elimine virusul complet.

– Am întâlnit mărturii ale persoanelor care urmează ani la rând tratament antiretroviral și deja au un nivel nedetectabil de virus în sânge, respectiv ei pot duce o viață obișnuită. Ei continuă să ia tratamentul, dar se afirmă că există un asemenea progres științific, încât chiar nu pot fi deosebiți de alte persoane printr-o analiză simplă a sângelui.

 1. Rusnac: Nu. Este vorba despre testul rapid la anticorpii față de infecția HIV. Și într-adevăr, în cazul persoanelor care administrează tratamentul un timp îndelungat, zeci de ani, efectuând un test rapid la HIV, rezultatul este atât de slab pozitiv, încât rezultatul pozitiv poate fi neobservabil. Însă, în așa cazuri numaidecât se face un test suplimentar, test molecular genetic care confirmă sau infirmă prezența infecției. În caz că rezultatul este neclar, se recomandă investigațiile mai profunde, pentru a nu avea dubii asupra stării de sănătate a pacientului. Sunt mai multe etape de investigare. La prima etapă se face testul rapid, iar dacă este pozitiv, se face ulterior testul molecular genetic prin care se examinează prezența HIV-ului și după care, dacă se depistează că într-adevăr este prezent acest material genetic, se efectuează analiza care depistează cantitatea de virus în sânge.

– În astfel de cazuri, când persoana are un rezultat slab pozitiv în urma tratamentului pe care îl urmează, poate infecta alte persoane?

 1. Rusnac: Nu. Tratamentul antiretroviral este conceput cu scopul de a opri transmiterea virusului. Dacă persoana infectată urmează tratamentul, virusul este absent în sânge și respectiv, dacă acest fluid nu conține virus, nu se poate transmite. În același timp, virusul este prezent în țesuturile profunde ale organismului, dar nu și în sânge, respectiv nu poate fi transmis prin sânge sau spermă. Totuși, mamelor HIV infectate li se recomandă hrănirea copilului cu formule de lapte, chiar dacă urmează tratamentul antiretroviral și virusul este nedetectabil în sânge. Mama este informată că teoretic se poate transmite virusul și din acest motiv este foarte riscant. Pentru mamele și copii în astfel de situații se distribuie formule de lapte gratuite prin Programul național de prevenire și control a infecției HIV și sunt asigurate că au toate șansele să crească un copil sănătos.

– Există vreo categorie de persoane care să aibă un risc mai mare sau o predispoziție spre a fi infectate cu HIV? Sau poate există vreo regulă după care are loc infectarea, vreo pătură socială mai afectată?

 1. Rusnac: În anii ‘80 virusul se transmitea preponderent printre utilizatorii de droguri injectabile, bărbații care fac sex cu bărbați, lucrătorii sexului comercial. Însă la ora actuală, infecția s-a infiltrat în toate paturile sociale, și să se infecteze ar putea oricine. Și unica întrebare pe care și-ar putea-o pune fiecare ar fi ”Oare am fost în vreo situație de risc?”, ”Am avut eu vreo situație în care am practicat sex neprotejat?” sau ”Am utilizat vreodată droguri injectabile intravenoase din aceeași seringă cu altcineva?”. Deja mai frecventă a devenit calea de transmitere heterosexuală. De asemenea, înainte virusul se mai transmitea și prin transfuzii de sânge. La ora actuală, în Republica Moldova transfuziile de sânge sunt sigure, donatorii sunt testați și se asigură faptul că virusul nu se va transmite prin transfuzii cu anumite preparate de sânge. Toți donatorii sunt testați, apoi mai urmează anumite testări suplimentare a sângelui prelevat, iar după ce o persoană primește o transfuzie de sânge, este testată ulterior. Nu este adevărat că riscul de a te infecta cu HIV privește doar păturile vulnerabile ale societății, bărbații care fac sex cu alți bărbați și lucrătorii sexului comercial. Nici profesiile deja nu sunt un scut de apărare împotriva acestei infecții. HIV se întâlnește chiar și la lucrătorii medicali. Trebuie să fim informați, să ne testăm cât mai devreme, pentru că infecția decurge de obicei asimptomatic. Poate dura chiar 10-15 ani până să fie descoperită. Se întâmplă rar să apară simptome după o lună de la infectare, cum ar fi febra, un sindrom pseudo-gripal, mărirea în dimensiuni a ganglionilor limfatici, o slăbiciune pronunțată, dar care trece în scurt timp, neobservabil.

– Da, luând în considerare ritmul vieții pe care îl avem azi, aceste simptome pot nici să nu ne dea de bănuit.

 1. Rusnac: Putem să nu observăm absolut deloc aceste semne și deja când apar simptomele SIDA, atunci este cam târziu, pentru că există riscul de apariție a unor boli oncologice, care deja mai complicat se tratează și unele chiar pot fi incurabile. Deseori, persoanele care au SIDA suferă și de alte boli, cum ar fi tuberculoza. Se întâmplă ca persoanele care sunt diagnosticate cu tuberculoză să fie investigate și abia atunci să se descopere și HIV/SIDA. În astfel de cazuri, persoanele au o imunodeficiență profundă, iar organismul lor nu se poate lupta contra infecțiilor, și astfel se atașează și tuberculoza sau alte boli oportuniste. De aceea este important de testat la timp, ca persoanele să-și cunoască statutul și la timp să inițieze tratamentul, fiindcă o persoană care urmează tratamentul trăiește ca și o persoană neinfectată, dacă respectă recomandările. Cu ajutorul tratamentului, virusul este inactiv, imunitatea se menține la un nivel optim și persoana este rezistentă la infecții obișnuite.

– Există vreo diferență între cum depășește un virus obișnuit o persoană infectată cu HIV și una neinfectată?

 1. Rusnac: O persoană care administrează tratamentul antiretroviral suportă infecțiile la fel ca și oricare altă persoană. La fel ca și în cazul persoanelor neinfectate, reacția unui organism la infecții este una individuală. Mai frecvent au complicații cei care nu administrează regulat tratamentul sau cei care nu-l administrează deloc. În aceste cazuri poate surveni și decesul persoanei.

– O persoană infectată cu HIV poate duce o viață obișnuită?

 1. Rusnac: Da, este posibil să ducă o viață obișnuită și să nu apară semne de SIDA. Dacă persoana infectată începe tratamentul cât mai devreme, ea nu ajunge la imunodeficiență și duce o viață obișnuită. Poate să aibă un job obișnuit, o familie, copii sănătoși, însă are nevoie de susținerea persoanelor din jur, să nu fie supusă discriminării și să aibă parte de acceptare. Este foarte important să informăm populația generală, fiindcă majoritatea nu acceptă să trăiască alături de persoane HIV pozitive. Unele persoane nu sunt informate suficient cum se transmite virusul, care este riscul de infectare și de aceea au o frică foarte mare. De asemenea, există un protocol de profilaxie a infecției HIV după expunerea persoanei la infecție. De exemplu, lucrătorii medicali care au fost în situații de risc utilizează acest tratament și iarăși riscul de a dezvolta infecția HIV este minimal. Infecția cu HIV este o infecție cronică, la fel cum sunt cronice diabetul zaharat, hipertensiunea. Nu trebuie să judecăm persoana după boala cronică pe care o are, la fel cum nu-i discriminăm nici pe cei care suferă de diabet zaharat sau hipertensiune. HIV nu este o ciumă care nu are tratament. Anterior așa era, dar la moment există tratament care inactivează virusul, îl face imposibil de a fi transmis. Aceste persoane nu sunt periculoase pentru cei din jur. Tratamentul pentru HIV este oferit gratuit în cadrul Programului național de prevenire și control a infecției HIV. De asemenea, persoanele infectate cu HIV pot beneficia de suportul specialiștilor din cadrul centrelor de profil, care sunt instruiți să le ofere ajutor profesionist.