MESAJ DE MULȚUMIRE

Tuturor participanților, la  acțiunea de donare a sângelui organizată la 30.09.2021 în cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.3 al IMSP AMT Botanica, aducem sincere mulțumiri pentru încredere, susținere, implicare, gestul mărinimos de caritate și Vă dorim sănătate!

Campania pro-vaccinare anti-COVID-19 continuă

La data de 10 septembrie 2021, în cadrul campaniei pentru promovarea vaccinării împotriva COVID-19, echipa CMF nr. 3 al IMSP AMT Botanica s-a deplasat la Liceul Teoretic cu Profil Sportiv Gloria”. Cadrului didactic i s-a oferit informații ample privind beneficiile vaccinării

Atenție! Numărul cazurilor de infecţie enterovirală este în creştere, cei mai afectaţi fiind copiii de vârstă preşcolară

Infecţia enterovirală – boală contagioasă acută umană, produsă de enterovirusurile ECHO şi COXSACKIE caracterizată clinic prin febră, manifestări digestive, sindrom hipertensiv cerebral, meningită (meningoencefalită) seroasă şi alte afecţiuni (mialgie,hepatită, orhită, pancreatită etc).

În caz de îmbolnăvire este necesar de a chema medicul de familie la domiciliu, iar persoana suspectată trebuie izolată de alţi membri ai familiei.

De la prima consultaţie, medicul vă evaluează severitatea bolii şi criteriile de spitalizare.

Diagnosticul de infecţie enterovirală, odată stabilit, indică iniţierea imediată a tratamentului.

Sursa: PCN-26 INFECŢIA enterovirală LA COPIL

La 15.07.21 in cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.3 au fost analizați indicii de bază ai activitații in primul semestru al anului 2021, determinate rezervele si trasate obiectivele pentru a doua jumatate a anului. Administratia AMT Botanica a adresat cuvinte de multumire angajatilor pentru eforturile depuse si dedicatie

Cum să suportăm mai ușor căldura?

Recomandări:
– Evitați, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
– Daca aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura sa fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
– Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;
– Pe parcursul zilei faceți dușuri calduțe, fara a vă șterge de apă;

– Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.

– Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
– Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice;
– Consumați fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă;
Să ne fiți sănătoși!

MESAJ DE MULȚUMIRE

În cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.3 al IMSP AMT Botanica de comun cu Pretura sectorului Botanica și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui s-a desfășurat la 23.06.2021 evenimentul de donare voluntară a sângelui cu genericul  ”O PICĂTURĂ DE SÂNGE SALVEAZĂ O VIAȚĂ”. Aducem sincere mulțumiri tuturor pentru implicare si responsabilitate comună în salvarea de vieți omenești!

Argumente PRO donare:
1. Sângele donat de tine poate contribui la salvarea vieții unui copil nou-născut, unei mame, unui tată, unui frate sau surori.
2. O donație de sânge poate salva chiar trei vieți.
3. Sângele reprezintă un dar neprețuit, care nu poate fi cumpărat cu bani, ci poate fi doar donat de la o persoană la alta.
4. E un mod de a fi admirat de cei din jur pentru gestul care l-ai făcut.
5. E un mod de a arată că ești receptiv la suferințele altor oameni.
6. Donând sânge, întri în familia mare a donatorilor și poți fi sigur, că atunci când va fi nevoie, vei fi ajutat.

Recomandări pentru dezvoltarea deprinderilor de autoîngrijiri în perioada de reabilitare după COVID-19

Anume poziții ale corpului și tehnici de respirație ar putea reduce dificultățile de respirație ce apar în cazul COVID-19. Dezvoltarea deprinderilor de autoîngrijiri în perioada de reabilitare după COVID-19 este esențială.
Deseori, după ce au fost externați, pacienții se confruntă cu unele dificulăți respiratorii. Organismul slăbit și pierderea condiției fizice din cauza unei boli și a consecințelor acesteia pot fi deseori cauze ale dificultăților de respirație.

COVID-19

MĂSURI DE PREVENIRE A RĂSPÂNDIRII COVID-19 în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:
* Evitarea călătoriilor în țările țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou dacă nu este o necesitate stringentă.
* Evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute.
*Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să practice eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți nasul și gura în timpul tusei și strănuturilor cu îmbrăcăminte sau șervețele de unică folosință și spălați mâinile).
*La întoarcere din țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou, se recomandă automonitorizarea stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile, și în caz de apariție a simptomelor clinice descrise mai sus, este recomadată adresarea la medicul de familie.

Conform Planului de pregătire, pentru anul 2019 la capitolul ,,Protecția civilă” în cadrul CMF nr. 3 s-au petrecut aplicații practice la tema: ,,Acțiunile efectivului instituției în organizarea și efectuarea lucrărilor de lichidare a consecințelor seismului la instituția medicală”.