Ziua Mondială a Sănătății Mintale – “Concentrați-vă pe prevenirea suicidului”

Anual, la 10 octombrie este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, care are drept scop conștientizarea şi implicarea comunității globale în realizarea schimbărilor durabile pentru a reduce rata de sinucidere în întreaga lume. În anul curent, tema acestei zile este “Concentrați-vă pe prevenirea suicidului”.

Pentru a atinge acest scop, sunt esențiale următoarele obiective: prevenirea bolilor mintale, promovarea sănătății bune, reducerea stigmatelor asociate bolilor mintale și accesul îmbunătățit la îngrijirile de sănătate mintală bazate pe dovezi.

Prevenirea suicidului rămâne o provocare universală deoarece, în fiecare an, suicidul se află printre primele 20 de cauze de mortalitate la nivel global la toate vârstele, fiind responsabil pentru peste 800 de mii de decese sau o moarte la fiecare 40 secunde prin suicid. În prezent, sinuciderea este a doua cauză principală de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani la nivel global (OMS, 2018).

În Republica Moldova, au fost înregistrate 489 de cazuri de suicid în anul 2018 față de 506 în 2017, inclusiv printre copii cu vârste de până la 17 ani – 9 și respectiv, 16 cazuri.

Suicidul este rezultatul confluenței factorilor genetici, psihologici, sociali, culturali și al altor factori de risc, care uneori se asociază cu traume sau pierderi.

Sinuciderile pot fi prevenite, iar pentru a preveni suicidul și tentativele de suicid există un șir de măsuri care pot fi întreprinse la nivel de populație, sub-populație și individuale. Dintre acestea vom specifica: reducerea accesului la mijloacele de sinucidere (pesticide, arme de foc, anumite medicamente); introducerea politicilor privind reducerea consumului nociv al alcoolului; identificarea precoce, tratamentul și îngrijirea persoanelor cu tulburări mintale și consum de droguri, dureri cronice și stres emoțional acut; instruirea lucrătorilor medicali nespecializați în evaluarea și gestionarea comportamentului suicidal; îngrijirea și supravegherea persoanelor care au avut tentative de sinucidere și acordarea de sprijin comunitar.