Ziua Mondială a Sănătății 2022 – Planeta noastră, sănătatea noastră!
Anual pe data de 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății, zi în care Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările să regândească lumea în care trăim, unde aerul curat, apa și mâncarea sunt disponibile pentru toți. În acest an, vorbim despre „Planeta noastră, sănătatea noastră”.
Avem o singură planetă. Sănătatea noastră depinde de ea, precum sănătatea planetei depinde de noi. OMS estimează că anual, peste 13 milioane de decese la nivel global sunt provocate de unele cauze de mediu care pot fi evitate. Astfel, peste 90% din oameni respiră aer nesănătos, rezultat din arderea combustibililor fosili. Per general, poluarea aerului ucide 13 oameni în fiecare minut prin apariția cancerului pulmonar, a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.
Transportul produce aproximativ 20% din emisiile globale de carbon, iar sistemele de producere, ambalare și distribuire a alimentelor generează o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.
Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an și creează o dependență sporită. Acesta este un factor de risc major pentru cancer, boli de inimă și afecțiuni pulmonare. La nivel mondial, peste 600 milioane de copaci sunt defrișați pentru a produce 6 trilioane de țigări în fiecare an, poluând aerul pe care îl respirăm.
Fiecare dintre noi poate contribui la sănătatea Planetei și a societății în ansamblu prin:
– Mersul pe jos sau cu bicicleta, la serviciu, cel puțin o dată pe săptămână, optarea pentru transportul public;
– Trecerea la un furnizor de energie regenerabilă, evitarea încălzirii locuințelor peste 21,5 C°, stingerea oportună a luminii;
– Cumpărarea alimentelor proaspete de la producătorii locali și evitarea alimentelor și a băuturilor procesate;
– Abandonarea fumatului;
– Evitarea produselor din plastic, folosirea pungilor reciclabile;
– Salubrizarea localităților, protecția resurselor de apă, plantarea arborilor, etc.
Pandemia COVID-19 a evidențiat inechitățile din lumea modernă și punctele slabe ale societății. Acum, mai mult ca niciodată, este necesară construirea unor comunități durabile, angajate să obțină echitate în domeniul sănătății, fără a încălca normele ecologice – acum și pentru generațiile viitoare.
Fă un pas acum – protejează aerul, apa și alimentele. Planeta noastră, sănătatea noastră.