Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza principală a deceselor în Republica Moldova, constituind 58,5% din mortalitatea totală în anul 2019. 

Morbiditatea prin BCV ocupă al 5-lea loc în ierarhia bolilor înregistrate în țară pe parcursul anului 2019, iar dizabilitatea cardiovasculară deţine constant rata de 20,2 % din numărul total de persoane cu dizabilități pe cauza de boală.  Rata mortalității generale prin BCV este mare atât printre bărbați, cât și printre femei.

Pe parcursul anului 2019, în Republica Moldova de afecţiuni ale aparatului circulator au decedat 21514 persoane. În structura deceselor cauzate de bolile sistemului cardiovascular circulator predomină: cardiopatia ischemică (51,6 % sau 11091 persoane), bolile cerebro-vasculare (24,0% sau 5227 persoane), cardiopatia hipertensivă (11,0% sau 2374 persoane) și infarctul miocardic acut (8,7% sau 1875 persoane).

Cauzele dezvoltării bolilor cardiovasculare sunt asociate cu factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și cu factori de risc metabolici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârsta, sexul și predispoziția genetică. De asemenea, expunerea pe termen lung la nivel ridicat de poluare a aerului crește substanțial riscul de boli cardiovasculare.

În timpul pandemiei COVID-19, persoanele cu boli cardiovasculare sunt expuși unui risc mai mare de îmbolnăvire cu evoluție gravă. Din acest considerent, trebuie să fim precauți în raport cu noi înșine, cât cu cei din jur.

Marcată în fiecare an, la data de 29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii ne amintește cât este de importată prevenirea bolilor cardiovasculare. În 2020, genericul acestei zile este  Folosește-ți inima pentru a învinge bolile cardiovasculare:

Folosiți inima pentru a vă alimenta sănătos

-Reduceți consumul de băuturi ce conțin zahăr, optați pentru apa potabilă sigură sau sucuri proaspete neîndulcite;

-Înlocuiți deserturile și dulciurile comercializate prin fructe proaspete sau deserturi preparate acasă din fructe cu un conținut redus de zahăr și grăsimi; consumați cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi în stare proaspătă, congelate, conservate sau uscate;

-Evitați  consumul de alcool;

-Reduceți consumul de sare până la 5 g pe zi;

-Limitați alimentele procesate, bogate în sare, zahăr și grăsimi trans.

 Folosiți inima pentru a deveni mai activi

-Faceți zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 30 minute de activitate fizică intensă: sport, mers pe jos, treburi casnice, dans;

-Faceți activitate fizică, atunci când stați acasă în autoizolare sau carantină, participați la cursuri de exerciții online și antrenamente.

 Folosiți inima pentru a spune nu consumului de tutun

-Renunțați la orice tip de produse ce conțin tutun. În termen de 2 ani de la renunțare, riscul bolilor coronariene este substanțial redus;

-Evitați să vă aflați în preajma celor care fumează. Expunerea la fumatul pasiv este, de asemenea, o cauză a bolilor de inimă la nefumători;

-Solicitați susținere și ajutor de la specialiști pentru a renunța la fumat;

-Educați copii și tinerii pentru o viață fără tutun.

Păstrează sănătatea inimii pentru tine și cei dragi! Efectuează sistematic controlul medical pentru a ține sub control tensiunea arterială, nivelul de colesterol și nivelul de glucoză în sânge.