Ziua Mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC)

         În data de 20 noiembrie 2019 este marcată Ziua Mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC), scopul căreia este de a sensibiliza populația cu privire la această maladie și de a îmbunătăți îngrijirea BPOC în întreaga lume.

Activitățile Zilei Mondiale a BPOC sunt organizate în fiecare țară de către profesioniștii din domeniul sănătății, educatori și membri ai publicului care doresc să contribuie la reducerea sarcinii BPOC. În 2019, tema pentru a marca această zi este: ”Toți împreună pentru a stopa boala pulmonară obstructivă cronică”.

BPOC este o boală care se caracterizează prin simptome respiratorii persistente și limitarea fluxului de aer, cauzată de anomaliile căilor respiratorii și/sau alveolare, de obicei, după expunerea semnificativă la particule sau gaze nocive.

Principalul factor de risc pentru BPOC, din categoria celor modificabili, este fumatul, dar pot contribui și alte expuneri la factorii mediului, cum ar fi expunerea la combustibil, la biomasă, dar și poluarea aerului. Pe lângă aceștia, la dezvoltarea BPOC contribuie și factori nemodificabili, cum ar fi anomaliile genetice, dezvoltarea anormală a plămânilor și îmbătrânirea accelerată.

În prezent, această maladie este a patra cauză principală de deces în lume și se estimează a fi a 3-a cauză principală de deces până în 2020. La nivel global, se estimează că 3,17 milioane de decese, sau 5% din toate decesele la nivel global din acel an, au fost cauzate de BPOC în 2015. Pe lângă aceasta, peste 90% din decesele prin BPOC au loc în țările cu venituri mici și mijlocii.

BPOC reprezintă o provocare importantă pentru sănătatea publică, care este prevenibilă și tratabilă. Cea mai eficientă intervenție este renunțarea la fumat. Renunțarea la acest obicei poate să ajute la prevenirea lezării plămânilor, înainte ca fumatul să înceapă să cauzeze apariția unor simptome neplăcute. De asemenea, este eficientă și limitarea expunerii profesionale la substanțe chimice și praf prin folosirea unui echipament special care protejează căile respiratorii.