Vaccinare contra gripei sezoniere
Începând cu data de 24.09.2024 în toate subdiviziunile IMSP AMT Botanica a demarat procesul de vaccinare contra gripei sezoniere pentru contingente profesionale, cei cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor post-gripale.
Pentru vaccinare, vă rugăm să vă adresați medicului Dumneavoastră de familie.
Vaccinul se administrează în cabinetele imunizări din subdiviziuni în orele de program 8.00-18.00:
CMF nr.1, str. Titulescu nr.37 – cab.102; CS Muncești, str. Muncești nr.400/1 – cab.015;
CMF nr.2, str. Independenței nr.28 – cab.414;
CMF nr.3, bd. Dacia nr.5/2 – cab.214.
Gripa poate fi prevenită!
Ce este gripa și cum să o recunoaștem?
Există mai multe tipuri de virus gripal.Virusurile de tip A și B provoacă epidemii de sezon în fiecare an. Orice persoană poate avea gripă, dar complicațiile severe se dezvolta cel mai adesea la următoarele grupuri de persoane:
• gravide;
• copii sub 5 ani;
• persoane în vârstă;
• persoanele care suferă de diverse boli cronice.
Infecția cu virusul gripal se răspândește foarte repede, de obicei pe cale aeriană, dar și prin contact direct. Din momentul infecției până la apariția primelor simptome, poate dura până la 4 zile. Primele semne sunt: o creștere accentuată a temperaturii corpului, dureri de cap, dureri în mușchi și articulații, durere la mișcarea globilor oculari. Pentru o perioadă scurtă de timp, apar dureri în gât, tuse uscată, congestie nazală. În absența unui tratament adecvat, se poate dezvolta o complicație severă ca pneumonia. Aceasta este cauza frecventă a decesului de gripă, deoarece este foarte dificil de tratat. Din acest motiv este foarte important să prevenim îmbolnăvirea, iar la apariția primelor simptome ale bolii să ne adresăm la medicul de familie!