Testul PAP- test de integritate a sănătații feminine
În fiecare an, la finele lunii ianuarie este marcată Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. În RM cancerul de col uterin ocupă al 2-lea loc ca frecvență, la femei, după cancerul mamar. Zilnic este depistată cu cancer de col uterin, o femeie, iar una la fiecare 3 zile decedează din cauza respectivă. 2 din 3 femei depistează cancerul de col uterin într-un stadiu avansat. Virsta de depistare maximală este de 35-45 ani.
Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18.
Cancerul de col uterin este o maladie malignă a colului uterin. Celulele epiteliale ale colului uterin devin anormale și încep să se dividă necontrolat, invadeaza țesuturie și organelor vecine, se răspândește la distanță prin metastaze.
Cancerul cervical este curabil in majoritatea cazurilor, daca este descoperit intr-un stadiu incipient. Controlul profilactic are rolul depistarii leziunilor premaligne, în stadiile incipiente, precoce, când se poate alege o metoda de intervenție minim-invazivă, dar foarte eficientă, reducând la 0 apariția cancerului de col uterin.
Cancerul cervical este o patologie asimptomatică în stadiile precoce, de aceea este foarte important efectuarea investigației PAP-test . Femeia nu simte nici un disconfort, prin urmare nu se adresează pentru consult la medic. În stadiile avansate pot apărea însă simptome, precum:
- sângerări anormale din căile genitale;
- sângerări postcontact/postcoitale;
- secreții vaginale atipice
- dureri după actul sexual;
- sângerări în perioada de menopauză;
- alterarea stării generale
- pierderi neargumentate de masă corporală;
- disconfort în timpul urinării și urinări frecvente necontrolate;
- discomfort sau dureri in timpul actului de defecație
- dureri care iradiază în picioare;
- dureri în partea inferioară a spatelui
Din factorii de risc ce pot favoriza apariția cancerului cervical fac parte:
1. Parteneri sexuali multipli;
2. Debutul precoce al vieții sexuale;
3. Istoric de boli cu transmitere sexual;
4. Sistem imun compromise;
5. Fumatul;
6. Sarcini multiple;
7. Infecția HIV/SIDA;
8. Istoricînfamilie de cancer de col uterin;
În Republica Moldova, screening-ul de col uterin este recomandat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. PAP-testul este gratuit chiar și pentru femeile fără asigurare medicală. Se efectuează de către medicii de familie sau asistentul/a medical/ă. Toate femeile de această vârstă trebuie să urmeze procedura de screening cervical (PAP-test) o dată la 3 ani (screeningul de rutină). Femeile HIV pozitive trebuie să facă testul o data în an.Testul screening/PAP-testul reprezintă o examinare scurtă și nedureroasă: medicul va preleva celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periuțe speciale. Aceste celule vor fi trimise la laborator, unde vor fi examinate la microscop.
Efectuarea PAP-testului și vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) în adolescență previn cancerul de col uterin! Nu fi indiferentă față de sănătatea ta!