Schimb de experiență și bune practici privind serviciile de colposcopie, dintre specialiștii din cadrul AMT Botanica și România

La 22 septembrie curent, IMSP AMT Botanica a fost vizitată de către specialiștii în  Colposcopie și patologie Cervicală din Republica Moldova și România, prof. Iurie Dondiuc, Societatea de Colposcopie și patologie Cervicală Dr. Diana Valuta, Dr. Conf. Uliana Tabuica (Republica Moldova),  prof. Cristina Anton, Societatea de colposcopie și patologie cervicală ( Iași, România), prof. Daniel Mureșan, Societatea de Colposcopie și Patologie a Tractului Genital Inferior (Cluj-Napoca, România).

Scopul vizitei a fost de a face schimb de cunoștinte, experiențe și bune practici privind fortificarea serviciilor de colposcopie în conformitate cu recomandările internaționale și а inițierii parteneriatului durabil de cooperare dintre societățile profesionale în domeniul colposcopiei din Republica Moldova și Rоmâniа.

Vizita a fost organizată de către Societatea de Colposcopie și Patologie Cervicală din Republica Moldova cu suportul UNFPA, Fondului ONU pentru Populație în Republica Moldova și RoAid, Agenției de Соореrаrе Internațională pentru Dezvoltare а României

 În cadrul dialogului, cu prezența medicilor de familie, medicilor ginecologi, citologilor, moașelor și asistenților medicali de familie a fost prezentată funcționalitatea Registrului Screening Cervical, care deja se implementează în cadrul instituției, în laboratorul citologic și serviciul de colposcopie. 

Menționăm că, specialiștii din subordine implicați în Managementul Clinic al Leziunilor Pre-Canceroase și Colposcopie au fost instruiți privind Standardul de organizare și funcționare a serviciului Screeningului Cervical în Republica Moldova și etapele de implementare a Registrului Screening Cervical.