Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin: 17-23 ianuarie 2022

În perioada 17 – 23 ianuarie 2022, în Republica Moldova se derulează Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterineveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin. În municipiul Chișinău acest eveniment se desfășoară,  inclusiv cu suportul Primăriei Chișinău.

Cancerul de col uterin  este unul din cele mai frecvente diagnosticate la femei și reprezintă al 2-lea cel mai frecvent tip de cancer la femei în lume și al 2-lea motiv de deces la femei printre afecțiunile oncologice, în Europa.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), annual , aproximativ 600 000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin la nivel mondial și aproximativ 300 000 de femei au murit din cauza bolii, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer (www.who.int ).

În Republica Moldova, potrivit IMSP Institutul Oncologic , anual, sunt înregistrate în jur de 300 de cazuri noi, respectiv 17,1 la 100 mii populație feminină. 47 la sută sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat, pacientele urmând tratament specific. Trist e faptul că  în jur de 160 femei decedează anual, maladia fiind depistată în stadiu avansat (www.onco.md ).

Vârsta cea mai afectată a femeilor, la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani și de la 50-60 de ani.

OMS recomandă o abordare integrată pentru prevenirea și controlul cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții: educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screening-ul, tratamentul și îngrijirea paliativă.

Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:

 • Număr mare de nașteri și infecție cu HPV
 • Fumatul
 • Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale
 • Imunosupresie
 • Vârstă fragedă în momentul primului act sexual
 • Număr mare de parteneri sexuali, etc.

Semnele clinice:

Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu poate provoca semne sau simptome vizibile. În stadiile mai tardive, semnele posibile ale cancerului de col uterin includ următoarele:

 • Sângerări vaginale
 • Secreție vaginală neobișnuită
 • Durere în regiunea bazinului
 • Dureri violente în timpul contactului sexual.

Prevenția primară începe cu vaccinarea împotriva HPV  înainte debutului sexual. Studiile clinice și supravegherea după punerea pe piață au arătat că vaccinurile contra HPV sunt foarte sigure și  eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de infecțiile cu HPV. OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, când majoritatea nu au început încă activitatea sexuală. Unele țări au început să vaccineze și băieții, deoarece vaccinarea previne cancerul genital atât la bărbați, cât și la femei. În Republica Moldova, vaccinarea se efectuează la fete de la 9 -10 ani.

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidența, cât și mortalitatea și poate preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Pentru a elimina cancerul de col uterin ca problemă de sănătate publică, toate țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de 4 cazuri noi de cancer de col uterin la 100 000 de femei pe an. Atingerea acestui obiectiv se bazează pe trei piloni cheie și pe țintele corespunzătoare:

 • Vaccinare: 90% dintre fete complet vaccinate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani;
 • Screening: 70% dintre femei depistate folosind un test de înaltă performanță până la vârsta de 35 de ani și repetat până la vârsta de 45 de ani;
 • Tratament: 90% dintre femei cu pre-cancer tratate și 90% dintre femei cu cancer invaziv controlat.

 

IMSP AMT Botanica dispune de toate condițiile de prerlevare și depistare a cancerului de col uterin: utilaj medical performant de laborator, echipament de protecție și consumabile necesare, iar lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilorși depistarea timpurie a cancerului de col uterin.

Dragi părinți , aveți grijă de sănătatea fetițelor Dvs! Prin vaccinarea HPV pînă la vîrsta de 15 ani, puteți asigura sănătatea în viitor!

Femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova sunt încurajate să se adreseze la medicul de familie pentru o programare la testul citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță.