Luna octombrie este dedicată conștientizării și prevenirii cancerului mamar

Începând cu 1985, OMS, la inițiativa Societății Americane a Cancerului, a stabilit prin Convenție internațională, ca luna octombrie să reprezinte Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului Mamar, pentru sensibilizarea opiniei publice privind depistarea precoce, tratamentul și îngrijirea paliativă a persoanelor cu cancer de sân.

Conform OMS, cancerul este a doua cauză a mortalității la nivel global, prevăzând o creștere în numărul cazurilor cu peste 70% în următorii 20 de ani. Cancerul mamar este una dintre cele mai răspândite forme ale bolii.

La nivel global, în fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.

În Republica Moldova, potrivit datelor Institutului Oncologic (sursa: www.onco.md ) în anul 2018 au fost înregistrate 1125 cazuri noi de cancer mamar și respectiv, total la evidența la moment sunt 9 700 paciente. În primele 6 luni ale anului curent au fost incluse în tratament 514 de persoane cu cancer mamar. De menționat faptul, că fiecare a treia femeie este depistată în stadiile III și IV de boală, ceea ce reduce din eficacitatea tratamentului specific acestei maladii.

În conformitate cu Programul Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, țara s-a angajat să sporească cu 25% rata de depistare precoce a cancerului în stadiile I și II până în anul 2025. În aceste scopuri se organizează screeningul cancerului mamar prin următoarele metode: autoexaminarea, examinarea clinică, ultrasonografia și mamografia.

5 pași în prevenirea cancerului de sân:

1. Cercetați istoricul familial

Istoria medicală a familiei noastre ne dă indicii foarte exacți referitor la afecțiunile și bolile la care suntem predispuși din punct de vedere genetic. Vestea că o rudă suferă de cancer nu e niciodată binevenită. Fără să aveți mustrări de conștiință, acesta este un indiciu pentru analizele pe care trebuie să le faceți, câștigând o șansă în plus în prevenirea sau depistarea la timp a bolii.

2. Faceți controale periodice

Această recomandare este atât de frecvent întâlnită, încât pare un clișeu. Însă este departe de a fi un clișeu, deoarece controalele medicale sunt cele mai sigure metode în a afla care este starea de sănătate.

3. Expuneți-vă cât mai puțin razelor ultraviolete și poluării

Acest pas este dificil de urmat. Mulți dintre noi locuim în orașe, unde poluarea atinge cote înalte. Nu putem controla acest lucru, însă putem alterna mediile, atunci când timpul ne permite. 

4. Micșorați doza și durata tratamentelor hormonale

Această decizie se ia numai cu aprobarea medicului specialist! Cercetările sugerează că terapiile pe bază de hormoni care se întind pe o perioadă mai mare de 3 ani măresc semnificativ riscul apariției cancerului mamar.

5. Adoptați un stil de viață sănătos

O alimentație sănătoasă, mișcare zilnică, renunțarea la fumat și alcool, menținerea greutății în limite normale – sunt lucruri pe care le putem face, cheia succesului este echilibru și perseverență.

Controlul cancerului mamar

OMS promovează controlul cancerului de sân în contextul programelor naționale cuprinzătoare de control al cancerului și implică prevenirea, depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul, reabilitarea și îngrijirea paliativă.

Creșterea gradului de conștientizare al opiniei publice cu privire la problema cancerului de sân și mecanismele de control, precum și promovarea unor politici și programe de prevenire, diagnostic și tratament – reprezintă strategii-cheie ale controlului cancerului mamar la nivel de populație.