Particularitățile de diagnosticare și abilitare al Tulburărilor de Spectru Autist au fost discutate la ședința organizată în cadrul IMSP AMT Botanica la data de 11.11.2024, cu participarea colaboratorilor IMSP Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii din mun. Chișinău.
Dna Ludmila Murzac, vicedirector al Centrului, a prezentat spectrul serviciilor de consultanță și abilitare/reabilitare prestate în cadrul instituției pe care o reprezintă, menționând că acestea se acordă tuturor copiilor din țară cu vârsta între 0 – 18 ani.
Concomitent, cu suportul proiectului moldo-elvețian MENSANA, au fost prezentate de către Ana Ganea – psiholog clinician, date și recomandări actualizate pentru medici și părinți referitor la semnele clinice ale Autismului, metodele actuale de diagnosticare și posibilitățile de abilitare precoce.
Autismul este o tulburare de etiologie necunoscută, care afectează dezvoltarea copilului, ce poate fi diagnosticată în primii 3 ani de viață, manifestându-se prin aspecte clinice variate de afectare a comportamentului, comunicării și socializării.
În cazul în care un părinte observă la copilul său dereglări stabile comportamentale, sociale sau de comunicare (crize de isterii, comportamente obsesive repetate, jocuri nefuncționale, lipsă de interacțiune socială, preferințe de singurătate) este necesară adresarea cît mai precoce la specialist (medic de familie, pediatru, neurolog, psihiatru) pentru stabilirea timpurie a diagnosticului și aplicarea metodelor corecte și eficiente de intervenții clinice și social-comportamentale.
Dorina Coval-Goia, asistent social a prezentat despre evaluarea disabilității prin prisma chestionarului WHODAS 2.0 și avantajele acestuia.
La fel, în cadrul ședinței, medicul pediatru din cadrul CMF nr. 1, dna Natalia Dicusară, a prezentat noile prevederi ale Protocolului Clinic Național 348 ediția II ,,Tulburări de Spectrul Autist (TSA)”, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății RM nr. 790 din 30.09.2024, accentuând rolul asistenței medicale primare în identificarea factorilor de risc, depistarea și managementul pacientului cu TSA.