Natalia Dicusară, medic pediatru: „Părinții sunt obligați să respecte și să asigure dreptul copilului de a fi protejat. Unul dintre cele mai eficiente moduri prin care părinții își pot proteja copilul este să urmeze schema de vaccinare”

„1/3 din decesele în rândul copiilor până la 5 ani sunt provocate de infecții, precum:  Meningita, Rotaviroza, Pneumonia, Rugeola, Tusea convulsivă, infecții care pot fi prevenite sau chiar evitate prin vaccinare. Viitorul depinde de fiecare din noi. De părinți, în special, depinde sănătatea și bunăstarea copiilor, dar copii sunt viitorul nostru. Părinții sunt obligați să respecte și să asigure dreptul copilului de a fi protejat. Unul dintre cele mai eficiente moduri prin care părinții își pot proteja copilul este să urmeze schema de vaccinare. De fiecare dată când se amână un vaccin, crește vulnerabilitatea copilului la boală”,  sunt concluziile doamnei Natalia Dicusară, medic pediatru în cadrul Centrului Medicilor de Familie, nr.1, Botanica, cu care am realizat un interviu informativ pentru părinți, de Săptămâna Europeană a Imunizării.

  1. Doamna Doctor, care sunt argumentele pe care le spuneți zilnic părinților, de ce trebuie să își vaccineze copiii?

În discuții cu părinții, prefer să folosesc termenul „copil protejat”, în locul celui „vaccinat”. Printre argumentele de bază pe care le comunic părinților sunt că: 1/3 din decesele în rândul copiilor până la 5 ani sunt provocate de infecții (Meningita, Rotaviroza, Pneumonia, Rugeola, Tusea convulsivă), infecții care pot fi prevenite sau chiar evitate prin vaccinare și datorită vaccinării a fost posibil eradicarea patologiilor foarte grave, unele chiar cu consecințe letale în rândul copiilor.

Nu putem trece cu vederea nici situația actuală, aici mă refer la valul de refugiați din Ucraina, printre ei majoritatea fiind copii. Pediatria ucraineană raportează o rată de vaccinare foarte joasă de poliomelită, rujeolă, tuberculoză la copii. Deci, persoanele refugiate care vin din zone cu focare de infecție  sunt potențiale surse de importarea infecției. Conform Ordinului Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, este asigurat accesul la imunizare pentru persoanele refugiate pe teritoriul Republicii Moldova. Riscul izbucnirilor epidemice crește odată cu scăderea ratei de vaccinare a populației. Organizația Mondială a Sănătății susține: „Cele două intervenții în domeniul sănătății publice care au avut cel mai mare impact asupra sănătății întregii lumi sunt apa curată și vaccinurile!”

  1. Se respectă Programul Național de Imunizare în Republica Moldova? Sunt părinții responsabili ca să respecte acel orar al vaccinărilor?

Cu regret, trebuie să recunoaștem că în ultimii 2 ani a scăzut rata de imunizare a copiilor în Republica Moldova. Dar, în același timp ne bucură faptul că sunt părinți responsabili, care au grijă de sănătatea și viitorul copiilor prin respectarea Programului Național de Imunizare. Problema majoră în această situație o consider dezinformarea, sau mai bine zis credibilitatea sporită în sursele informaționale eronate și care nu sunt bazate pe dovezi științifice și/sau studii clinice. Nu mi-aș dori ca apariția cazurilor de boală să impună vaccinarea, ci conștientizarea pericolului, deoarece cazurile de boală pot aduce după sine cazuri de deces.

  1. De ce este important ca fiecare vaccin să fi administrat la timpul său? Cum ne protejează vaccinurile? Cum lucrează acestea ca să prevină bolile transmisibile?

Majoritatea vaccinurilor conțin o mică parte dintr-o bacterie sau un virus sau o formă slabită/inactivată de bacterie sau virus, care nu cauzează boala. Acesta fiind numit antigen, care odată ajuns în organismul copilului este identificat pe post de corp străin. Celulele imunitare ale organismului se activează pentru a-l distruge, producând astfel anticorpi pentru acest vivus sau microb. Deci vaccinurile acționează prin stimularea răspunsului imun din partea sistemului imunitar la un virus sau o bacterie. Astfel, atunci când copilul vine în contact cu bacteria sau virusul anticorpii activează celulele imunitare necesare pentru anihilarea acestora, copilul fiind protejat.     

Protecția creată de vaccin este de durată și nivel diferit, în dependență de boala împotriva căreia se instalează. De aceea, sunt cazuri când protecția se instalează pe toată viața, unele însă necesită doze de rapel.

Vaccinarea este determinată de vârstă. Fiecare vaccin trebuie administrat la timpul său, există vaccinuri care dacă s-a omis și s-a ratat doza conform vârstei – nu se mai vaccinează. Vaccinarea se inițiază din primele luni de viață, deoarece copilul nou-născut este imun la multe boli pentru că au anticorpi de la mame (dacă mama a fost vaccinată sau a suportat boala), dar acest răspuns imun se epuizează în primele luni de viață. Organismul copilului și sistemul său imunitar este încă insuficient de dezvoltat pentru a rezista împotriva multor infecții cu care se confruntă în comunitate. La fel, multe din infecțiile împotriva căror se administrează vaccinurile sunt specifice vârstei copilăriei. Prin imunizarea fiecărui copil, se protejează nu numai sănătatea și viața acestuia ci și a comunității, în special a celor ce nu pot fi vaccinați (copilașii mai mici, persoanele cu imunodeficiență).

  1. Care sunt consecințele bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare? Ați putea veni și cu câteva exemple din practica Dvs zilnică?

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare au un impact major asupra sănătății și calității vieții ulterioare infectării. Unele din ele sunt chiar cu sfârșit fatal.

  • Infecția cu poliomelita paralitică are doar două finaluri: sechele invalidizante pe întreaga viață, acești copii rămân schilodiți și dependenți de scaunul cu rotile sau deces (aproximativ 10%).
  • Decesele cauzate de difterie sunt la fel foarte des întâlnite. Sunt cunoscute cazuri tragice din trecut, chiar în țara noastră, când din cauza infecției cu difterie au decedat toți copiii din aceeași familie. La fel, o complicație în urma suportării difteriei, este miocardita toxică.
  • Dacă o femeie nevaccinată în timpul sarcinii este infectată cu rubeolă, riscul sechelelor asupra fătului sunt foarte mari și anume diferite malformații congenitale cum ar fi: malformații congenitale de cord, surditate congenitală, orbire congenitală. În 90% din cazurile de rubeolă suportate în perioada de sarcină, virusul se va transmite fătului.
  • Oreionul determină complicații, în special la adolescenți cum ar fi: infertilitatea ireversibilă la băieți, mastita sau ooforita la fete, meningite sau encefalite virale soldate cu surditate.
  • Cele mai grave forme de tuse convulsivă se manifestă la sugari și copiii mici nevaccinați sau născuți de mame nevaccinate. Cele mai severe complicații sunt encefalopatia, convulsiile și chiar decesul.
  • Rujeola este deosebit de periculoasă în cazul copiilor până la 5 ani și a adulților cu vârsta de peste 20 de ani. La copii dezvoltă encefalite sclerozante. La femeile însărcinate – nașteri premature sau avort spontan.
  • Tetanosul se manifestă prin contracturi spastice, paroxistice cu evoluție severă și letalitate crescută. În Republica Moldova a fost înregistrat în 2010 un deces la o persoană nevaccinată.
  • Mai mult de 80% din copiii până la 5 ani infectați cu rotavirus necesită spitalizare.

Și această listă sumbră poate fi prelungită.

  • Infecția cu hepatita virală B are ca consecință cancerul hepatic și într-un final – deces.

!!! Datorită vaccinării în Republica Moldova a fost eliminată poliomelita și se menține statutul de țară liberă de această infecție.

În 2016, Republica Moldova obține statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei datorită ratei înalte de vaccinare.

Comparativ cu anul 2000, când la noi în țară se înregistrează 85 de cazuri de hepatită virală B în rândul copiilor, datorită vaccinării, în 2018 numărul acestora ajunge la 0.

Vaccinările profilactice previn anual 2-3 milioane de decese.

  1. Ce reacții adverse ar putea avea minorii în urma vaccinării? De ce trebuie să țină cont părinții atunci cînd merg să-și vaccineze copii? 

Cel mai des copii fac reacții obișnuite (comune) la vaccin, care nu durează mai mult de câteva zile, cum sunt :

  • Reacții locale (durere, inflamație și eritem la locul injectării)
  • Febră moderată, frisoane
  • Agitație, irascibilitate
  • Oboseală, inapetență
  • Cefalee, dureri musculare
  • Simptome ale bolilor în cazul vaccinării ROR
  • Ulcerație cu formare ulterioară de cicatrice în locul injectării la vaccin BCG.

Reacții adverse în urma vaccinării se înregistrează foarte rar. Apar cu o frecvență de 1 caz la 1 milion de imunizări și sunt reversibile dacă se intervine rapid.

Este important să reținem că riscurile provocate de infecție sunt mult mai grave decât efectele secundare, rare ale vaccinului.

Ce prevede pregătirea pentru vaccinare:

  • În ziua vaccinării și în ajun nu se vor întroduce în alimentația copilului produse noi
  • În măsura posibilităților se va limita contactul copilului cu colectivitățile sau potențiali infecțioși cu 2-3 zile înainte de vaccinare
  • Copilul va fi alimentat și hidratat înainte de a merge la vaccinare
  • Pregătirea psihologică atât a copilului cât și a părinților pentru procedura invazivă
  • Se va crea o ambianță calmă și prietenoasă
  • În instituția medicală copilul va trece triajul și va fi examinat de către medicul de familie și/sau medicul pediatru
  • După administrarea vaccinului copilul va rămâne în incinta instituției medicale pe o perioadă de 30-45 minute pentru a putea fi supravegheat.
  1. În cazul căror afecțiuni preexistente la copii este contraindicată imunizarea? În ce cazuri nu sunt administrate vaccinurile?

Există 2 tipuri de contraindicații privind imunizarea:

Contraindicații false, maladii care nu sunt considerate de OMS în calitate de contraindicații la imunizare:

  • Maladii uşoare (de exemplu, o infecţie respiratorie sau diareică) cu temperatura nu mai mare de 38,5ºC;
  • Alergie, astm bronşic sau alte maladii alergice, (rinita alergică);
  • Prematuritate sau greutatea mică la naşterea copilului;
  • Hipotrofie;
  • Maladii convulsive la membrii de familie;
  • Tratamentul cu antibiotice sau cu doze mici de corticosteroizi, cât şi utilizarea locală a steroizilor;
  • Dermatoze, eczemă sau leziuni locale de origine infecţioasă ale pielii;
  • Maladii cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatita cronică;
  • Maladii neurologice “stabile” (neprogresive), de exemplu, sindromul Dawn, icterul nou-născuţilor.
  • Odată cu însănătoșirea sau depășirea acestei perioade, copilul trebuie vaccinat.

Contraindicații adevărate,  la imunizare

  • Reacţii secundare grave (şocul anafilactic, colapsul, encefalita sau encefalopatie, convulsii), după administrarea dozei precedente de vaccin;
  • Vaccinul cu component pertussis celular este contraindicat copiilor cu patologie neurologică necompensată (epilepsie, la care tratamentul cu medicamente nu previne dezvoltarea acceselor, sau copii cu encefalpatie progresivă);
  • Copiii care reacţionează la ouă de găină sau neomicină prin apariţia simptomelor de hipersensibilitate (urticărie, respiraţie dificilă, edemul laringelui, colaps, şoc) e interzisă administrarea vaccinurilor, la producerea cărora sunt utilizate embrion de găină sau care conţin neomicină (de exemplu, vaccinul rujeolic).
  • Vaccinurile vii nu sunt recomandate copiilor cu imunodificienţe sau celor la care sistemul imun este slăbit din cauza tumorilor, tratamentul cu imunodepresante sau după radioterapie.

! Totuşi, vaccinul rujeolic şi poliomielitic trebuie neapărat să fie administrat bolnavilor de SIDA.

  1. Cum pot vorbi părinții cu copiii despre vaccinare și despre reacțiile adverse ale vaccinului?

Părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copii lor. Părinții nu sunt doar surse de informații, ci și modele importante de urmat. Ei trebuie să fie transparenți, onești și sinceri față de copiii lor. Pentru asta părinții trebuie să fie informați despre impacturile istorice ale acestor boli: fapte și cifre care să le arate în ce mod a contribuit protecția prin vaccinare la scăderea prezenței bolilor periculoase în țara noastră și în lume de-a lungul timpului.

Imunizarea este scutul nostru împotriva bolilor grave. Cu cât acoperirea vaccinală este mai înaltă cu atât mai multe categorii de persoane sunt protejate. Este important ca părinții să conștientizeze și să argumenteze copiilor/adolescenților că beneficiile depășesc cu mult riscurile și în acest fel stopăm bolile.

Unele boli pot fi mai grave la copii mai mari sau există riscul de infectare în perioada adolescenței. Aici ne referim la virusul hepatitei B care poate nimeri în organism pe cale naturală – act sexual, sau pe cale artificială – proceduri medicale sau cosmetologice. Pentru fetițe este extrem de importantă prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinarea contra infecției cu Human Papiloma Virus. Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, cauza cea mai frecventă fiind infecția cu virusul Papiloma Uman.

  1. În Săptămâna Imunizării, cu ce mesaj veniți către părinți pentru a se adresa la medicul de familie și a administra vaccinurile regulat pentru bunăstarea copiilor săi?

Viitorul depinde de fiecare din noi. De părinți, în special, depinde sănătatea și bunăstarea copiilor, dar copii sunt viitorul nostru. Părinții sunt obligați să respecte și să asigure dreptul copilului de a fi protejat. Părinții sunt primii responsabili de îngrijirea și creșterea sănătoasă și armonioasă a propriilor copii. Unul dintre cele mai eficiente moduri prin care părinții își pot proteja copilul este să urmeze schema de vaccinare. De fiecare dată se amână un vaccin, crește vulnerabilitatea copilului la boală.

Imunizarea este un drept fundamental al omului, de care nu beneficiază toata lumea dar, sistemul de sănătate  din Republica Moldova oferă servicii de imunizare sigure, eficiente și gratuite.

Vaccinarea salvează vieți!