Anual, la nivel global se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor.
    Consumul nociv de alcool este responsabil de declanșarea a peste 200 de afecțiuni și boli. În general, 5,1% din povara globală a bolilor și traumelor este cauzată de consumul nociv de alcool.
    Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016 Republica Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani, din care bărbaților le revine 25,2 litri alcool pur/locuitor, iar populației feminine 6,1 litri alcool pur/locuitor.
    Situaţia existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât crește riscul de a suferi de alcoolism la vârsta adultă. La nivel global circa 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20 – 39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă grupul vulnerabil, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

    Numeroase cercetări naționale și studii populaționale denotă că în Republica Moldova:

           – circa 19% dintre persoanele de 16 – 65 ani care au consumat alcool nu au fost în stare să-şi amintească a doua zi ce s-a întâmplat seara trecută, din cauza dozei excesive de alcool consumate;

          – 80% din populaţia generală cred că abuzul de alcool provoacă boli grave;

          – 32% dintre consumatori nu sunt îngrijoraţi că aceasta le va înrăutăţi starea de sănătate în viitor;

          – 81% dintre consumatori de alcool nu intenţionează să reducă consumul de alcool;

          – 13% dintre consumatori au accidentat pe cineva sau au fost ei însăşi accidentaţi în urma consumului de alcool.

Spoturile cu mesaje sociale privind riscurile consumului de alcool le puteți găsi mai jos:

Rulează videoul
Rulează videoul
Rulează videoul
Rulează videoul