Atenţie! Vremea caldă aduce şi pericolul căpuşelor.

Odată cu sosirea primăverii vine și sezonul căpușelor. Mușcătura lor afectează oameni și animale deopotrivă şi poate provoca maladii extrem de grave. Medicii spun că trebuie să fim foarte atenți când ajungem în zone împădurite sau în parcuri, mai ales acolo unde iarba nu a fost tăiată.

Nu orice mușcătură de căpușă este periculoasă, ci doar cele ale speciei care transmite boală Lyme. Mai multe informații despre Borelioza sau Boala Lyme ne prezintă doamnă medic de familie din cadrul AMT Botanica, Toacă Daniela

Boala Lyme sau Borelioza  este cea mai frecventă afecțiune bacteriană cauzată de mușcătura sau înțepătura de capușă. Căpușele sunt insecte de dimensiuni mici, greu de detectat cu ochiul liber.  De exemplu, căpușele tinere, numite și nimfe, au dimensiunea unei semințe de mac, iar în stadiul de adult, pot avea dimensiunea unei unghii de la degetul mic.

Boala Lyme este de origine bacteriană, aceasta fiind transmisă de căpușele din genul Ixodes, o insectă care poate transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Menționez faptul că, nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia. Ciclul de viață al bacteriei Borrelia este complex: o parte se desfășoară în interiorul căpușei, cealaltă parte parazitând diverse mamifere.

Cum se transmite Boala Lyme ?

Boala Lyme se manifestă la om în urma unei întepături sau mușcături a unei căpușe contaminate și a unui contact direct om-căpușă de 17h – 48h. Pe pielea persoanei va apărea, în primele 3-7 zile un punct roșu, specific bolii.  Perioada de încubare a bolii este cuprinsî între 3-30 de zile.

Factorii declanșatori ai bolii:

  • petrecerea timpului liber în zonele acoperite cu iarbă înaltă, zonele împădurite sau de câmpie;
  • plimbarea animalelor de companie în zonele menționate mai sus;
  • pielea expusă pe parcursul prestării unor activități sau pe durata petrecerii timpului liber în zonele cu risc sporit de contaminare.

Simptomele bolii Lyme

Simptomatologia bolii Lyme este multiorganică, astfel că manifestările sale la nivelul diferitelor organe și sisteme ale corpului poate simula diverse patologii, îngreunând diagnosticul prezumtiv al boreliozei.

În funcție de stadiile sale, borelioza se poate manifesta prin apariția următoarelor semne si simptome:

Stadiul I sau stadiul incipient apare în medie după 7-10 zile de la mușcătura de căpușă și este caracterizat de eritem migrator (înroșirea pielii) inițial sub formă de maculă (pată roșiatică în același plan cu pielea) care se extinde ulterior, determinând apariția unei leziuni eritematoase rotunde, cu zona centrală decolorată și dimensiuni ce pot fi cuprinse între 5 si 30 cm.
Din manifestările cutanate, în acest stadiu al infecției mai pot fi întâlnite simptome specifice sindromului pseudogripal: stare generală alterată, fatigabilitate, febră, dureri musculare, artralgii, frisoane, cefalee;

Stadiul II corespunde bolii Lyme diseminate și apare la un interval de câteva săptămâni până la peste un an de la infecția inițială, fiind reprezentat de: erupții cutanate multiple similare eritemului migrator inițial, însă de dimensiuni mai mici, manifestări neurologice, manifestări cardiace, manifestari musculo scheletale;

Stadiul III sau borelioza cronică se manifestă la un interval de câțiva ani de la infecția inițiala și determină artrita Lyme la nivelul articulațiilor mari.
În stadiul 3 de evoluție pot apărea: acrodermatită  cronică atrofică și afectarea sistemului nervos cu apariția neuropatiilor periferice, tulburărilor de somn, de memorie și dispoziție.

 Diagnosticul de borelioză

Diagnosticul bolii Lyme este stabilit de către medicul specialist în baza :

  1. Anamnezei pacientului prin care confirmă deplasările în zone endemice și a unei eventuale înțepături/mușcături de căpușă.
  2. Examenului clinic, medicul poate identifica leziuni tegumentare și simptome specifice bolii care orientează diagnosticul spre Boala Lyme.
  3. Investigațiilor de laborator prin intermediul cărora se poate confirma diagnosticul de Borelioza sau Boala Lyme, sunt reprezentate de anticorpii specifici de tip IgG si IgM anti Borrelia, antigenele bacteriene izolate din lichid cefalorahidian, lichid articular, biopsie de tegument sau capusa (daca aceasta poate fi identificata si extrasa din piele se trimite in laborator), dar si prin testul de transformare limfoblastica care evidentiaza raspunsul imun specific al organismului față de bacterie.

Tratamentul
Tratamentul și durata acestuia sunt stabilite de către medicul specialist de profil în funcție de stadiul bolii și de gravitatea simptomelor.

Principalele măsuri de protecție  personală recomandate sunt:

  1. Evitarea zonelor acoperite cu iarbă înaltă, zone împădurite sau de câmpie, în care trăiește căpușa.
  2. Echiparea adecvată cu încălțăminte înaltă, fără orificii sau decupaje, haine de culoare deschisă, pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă, haină cu glugă, pălărie.
  3. Echiparea cu trusa medicală de vacanță.
  4. Utilizarea de soluții corporale antiinsecte, în momentele în care când sunt parcurse zone cu potențial ridicat de infectare: pădure, iarbă verde sau în câmpie.
  5. Verificarea hainelor personale, a pielii, spălarea corpului imediat după petrecerea timpului în zone cu pericol ridicat de contaminare. Verificarea hainelor și corpului copiilor, dar și a blănii animalelor de companie.
  6. Îndepărtarea căpușei cât mai repede posibil cu ajutorul medicului specialist de profil chirurgical sau în condiții de spital – Institutul de Medicină Urgentă

Concluzie:

Boala Lyme este o afecțiune tratabilă, dacă este diagnosticată cât mai devreme posibil. Este recomandabil să urmăriti măsurile de protecție personală pentru toți membrii familiei, cât și pentru animalele de companie după fiecare iesire în natură, la pădure, la iarbă verde și în zone de câmpie.

În acest mod, puteți preveni contaminarea sau vă puteți trata de aceasta boală în faze de dezvoltare incipiente, evitând complicații severe.