AMT Botanica a dat start vaccinării împotriva gripei sezoniere 2022-2023

gripa2

În scopul profilaxiei specifice a gripei, contingentelor cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor post-gripale, AMT Botanica a dat startul vaccinării contigentelor profesionale și cele cu risc sporit de îmbolnăvire, precum:
–  Copiii și adulții cu boli cornice care suferă de: astm bronhic, insuficiență renală, hepatică, respiratorie și cardio-vasculară, diabet zaharat, patologii imunodeficitare, tuberculoză, beneficiari de transplant de organe, copii cu vârsta de 6-36 luni, copii instituționalizați în orfelinate, centre și școli internat, sanatorii.
–  Gravidele
–  Angajații instituțiilor de stat și publice

  •  Instituții medicale publice și CNAM;
  •  Instituții de asistență socială;
  •  Studenți și cadre didactice ai Universității de Medicină „Nicolae Testemițanu”;
  •  Studenți și cadre didactice ai colegiilor de medicină;
  •  Angajații Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal;
  •  Polițiștii, militarii, carabinierii;
  •  Angajații instituțiilor rezidențiale;
  •  Angajații Aeroportului și Serviciului Situații Excepționale.
  •  Echipajul aeronavelor și lucrătorii din aeroport.

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe moderate până la severe, conducând uneori chiar la deces. Gripa este diferită decât o răceală, debutează brusc și violent, în timp ce simptomele răcelii cresc gradual în intensitate. Vaccinul gripal oferă cea mai bună protecție impotriva afecțiunii și reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale.

Agenția Națională pentru Sănătatea recepționat 218 mii de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022-2023. 30 de mii au fost donate Republicii Moldova de către organizația “The TASK FORCE for Global Health”, iar 188 de mii – achiziționate din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Vaccinurile sunt tetravalente și corespund recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru utilizare în emisfera de nord.

Menționăm că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.