Accidentul Vascular Cerebral (AVC)
Cum recunoastem un accident cerebral vascular?
Apariția unei stări de confuzie și dificultate la pronunțarea sau înțelegerea cuvintelor pot fi semne că faceți un accident cerebrovascular. Tulburări de mișcare. Puteți să dezvoltați brusc amorțeală, slăbiciune sau paralizie a feței, brațului sau piciorului.
Care sunt măsurile de prevenire ale accidentului vascular cerebral?
Controlați hipertensiunea arterială.
Reduceți cantitatea de colesterol și grăsimi saturate din dietă. Consumul de mai puțin colesterol și grăsimi, în special grăsimi saturate și grăsimi trans, poate reduce acumularea în artere.
Renunțați la fumat.
Gestionați diabetul.
Mențineți o greutate sănătoasă. Supraponderabilitatea contribuie la alți factori de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și diabetul.
Asigurați-vă o alimentație bogată în fructe și legume (de ex. dieta mediteraneană).
Faceți exerciții fizice în mod regulat. Exercițiile aerobice pot scădea tensiunea arterială, pot crește nivelul colesterolului bun și pot îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge și a inimii. De asemenea, ajută la controlul greutatii, al diabetului și la reducerea stresului.
Consumați alcool cu moderație. Acesta crește riscul de hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale ischemice și hemoragice.
Mergeți la controale medicale regulate: Tulburările neurologice se pot reflecta prin schimbări în comportamentul oculomotor, urmărirea oculară devenind un instrument eficient pentru diagnosticare și monitorizare.
Ce investigații ajută la detectarea unui accident vascular cerebral?
Cele mai frecvente teste la suspectarea unui accident vascular cerebral includ:
Tomografia computerizată (CT).
Teste de sânge de laborator (pentru a identifica infecții sau semne de afectare a inimii, verificarea capacității de coagulare și a nivelului de zahăr din sânge, testarea funcțiilor rinichilor și a ficatului etc.).
Electrocardiograma (ECG sau EKG) evalua problemele cardiace care pot fi sursa problemei.
Scanări prin rezonanță magnetică (RMN).
Electroencefalograma (EEG) poate exclude convulsiile sau problemele conexe.
Medicii de familie din cadrul CMF nr.1, CMF nr.2 și CMF nr.3 ne atenționează să fim pregătiți nu doar în eventualitatea în care noi înșine experimentăm această afecțiune, ci și pentru a oferi sprijinul necesar celor dragi care au fost afectați de un AVC.