Accidentul vascular cerebral afectează anual circa 8.000 de moldoveni. Semne de care să ții cont și cum poți preveni

În timpul unui accident vascular cerebral (AVC), fiecare minut contează. Ajutorul medical, acordat la timp, oferă persoanei afectate mai multe șanse de vindecare completă, indiferent de vârstă.
„Cel mai des, boala survine din cauza plăcilor aterosclerotice (depuneri de colesterol), care se măresc şi duc la îngustarea, astuparea sau ruperea vasului la nivelul creierului. Aproximativ 75% dintre cazurile de accident vascular cerebral apar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și aproximativ o treime dintre pacienți decedează în primul an de la debut”, menționează Ludmila Dubină, manager de familie la Centrul Medicilor de Familie nr. 1, AMT Botanica, vedeți și link-ul

Semnele care indică un AVC
Există un segment de timp, în care ajutorul specializat poate salva situația, dacă riscul este recunoscut la timp. Simptomele menționate în continuare reprezintă o urgență medicală majoră, de care depinde recuperarea ulterioară a pacientului și consecințele bolii.
Acestea sunt:
senzația bruscă de slăbiciune sau amorțeală în regiunea feței, brațului, piciorului, în special pe o anumită parte a corpului;
confuzie subită;
tulburări de vorbire și de înțelegere;
vedere defectuoasă la unul sau la ambii ochi;
dificultate subită de deplasare;
vertij, tulburări de coordonare și balansare;
cefalee acută, fără o cauză evidentă.
Simptomele pot apărea în ordine aleatorie sau pot fi resimțite doar unele dintre ele. O problemă în timpul declanșării accidentului vascular cerebral este că pacientul nu întotdeauna conștientizează simptomele bolii, subestimându-și starea. În special, când este singur, pacientul se poate simți confuz și nu solicită ajutorul medical la timpul potrivit.

Folosim metoda „F.A.S.T.”, pentru a recunoaște pericolul AVC-ului
Dacă cineva devine martor al unui AVC, rolul său este vital pentru pacient. Misiunea de bază este să recunoască semnele și să acționeze rapid prin metoda „F.A.S.T.”, care presupune următoarele teste:
F (face) – Analiza feței: Rugați persoana să zâmbească. Observați că o parte a feței se lasă în jos?
A (arms) – Analiza brațelor: Cereți persoanei să ridice ambele brațe. Un braț se deplasează în jos?
S (speech) – Analizați felul și coerența vorbirii: Rugați persoana să repete o frază simplă. Observați vorbire neclară sau ciudată?
T (time) – Acționați la timp: Dacă răspunsurile la întrebările de mai sus sunt afirmative și observați oricare dintre aceste semne, sunați imediat la Serviciul 112.
De regulă, tratamentul pentru AVC este eficient, dacă pacientul ajunge la medic în decursul a cel mult trei ore de la primele simptome.

De asemenea, țineți cont de următoarele sugestii:
Notați ora la care ați observat primul simptom. Informația poate ajuta medicii să stabilească diagnosticul și tratamentul potrivit pentru persoana respectivă.
Dacă persoana este conștientă, ajutați-o să se întindă, sprijinindu-și capul mai sus.
Dacă este o persoană necunoscută, adresați-i întrebări despre posibilele alergii la medicamente, problemele de sănătate și preparatele pe care le ia în acel moment.
Nu permiteți persoanei să consume alimente sau lichide.
Dacă vi s-a întâmplat un AVC, evitați să conduceți. Chemați ambulanța, astfel încât personalul medical să poată începe un tratament salvator în drum spre spital.

Atacul ischemic tranzitoriu – mai scurt, dar la fel de periculos
Se poate întâmpla ca simptomele caracteristice accidentului vascular cerebral să dispară în scurt timp după declanșare. Aici putem vorbi despre atacul ischemic tranzitoriu (AIT) – întreruperea temporară a circulației sângelui spre creier, blocajul fiind eliminat din diferite motive.

Deși e scurt, un AIT reprezintă un semn al unei afecțiuni grave, care poate reveni după o perioadă, ca accident vascular cerebral fatal, în cazul în care pacientul nu primește ajutor medical. Din păcate, mulți oameni ignoră acest atac, dar solicitarea ajutorului medical în asemenea cazuri poate salva ulterior viața.

Șapte reguli de respectat, pentru a preveni accidentul vascular cerebral
Până la 90% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite, prin evitarea factorilor de risc și respectarea următoarelor reguli:

Mențineți sub control tensiunea arterială (tensiunea arterială ridicată este principala cauză a unui accident vascular cerebral, în rândul femeilor și al bărbaților).
Tratați diabetul. Prezența unei cantități mari de zahăr în sânge deteriorează treptat vasele de sânge.
Consumați zilnic cât mai multe alimente sănătoase, inclusiv fructe și legume.
Renunțați, pe cât e posibil, la obiceiurile nesănătoase (fumat, exces de alcool). Fumatul accelerează formarea cheagurilor de sânge.
Faceți zilnic mișcare – plimbări în aer liber, exerciții ușoare, mersul pe scări în locul ascensorului etc.
Mențineți-vă greutatea corporală la nivelul potrivit. Obezitatea crește șansele ca persoana să facă un accident vascular cerebral.
Reduceți nivelul de stres și practicați activități de relaxare (lectură, film, plimbare, meditații, gătit, meșteșugărit etc.).
În prevenirea consecințelor negative, este important să fiți atenți la propriul corp, să recunoașteți semnele și să cereți ajutor specializat chiar și când semnalele sunt temporare.