24 martie – Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.

         Boală infecțioasă provocată de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis) cel mai frecvent afectează plămânii, dar poate provoca leziuni tuberculoase și la nivelul pleurei, ganglionilor limfatici, oaselor, rinichilor, creierului sau la nivelul altor organe.

Transmiterea bacilului este realizată prin picăturile de salivă eliminate de persoanele contagioase, prin tuse, strănut sau scuipat. Odată ajuns în organism, bacilul avansează până la nivelul alveolelor pulmonare, provocînd o infecție latentă tuberculoasă. Persoanele infectate pot să nu dezvolte nici un simptom, să nu fie contagioase și astfel să nu fie conștiente de prezența bacilului. În primii ani după contactarea bacilului, în condițiile slăbirii sistemului imunitar, infecția latentă evoluează în boală.

                                                                         Cum se poate preveni tuberculoza

                                       Cea mai eficientă modalitate de a preveni tuberculoza este vaccinarea cu vaccinul BCG!

Masuri generale de prevenție:

– Respectați eticheta tusei și a strănutului;

– Asigurați o igienă bună a locuinței (faceți curățenie, aerisiți încăperea, expuneți lenjeria la soare);

– Evitați contactul cu persoanele bolnave;

– Evitați fumatul;

– Evitați stresul;

– Alimentați-vă sănătos;

–  Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

Tuberculoza poate fi o boală periculoasă doar dacă este lăsată netratată. Dacă ești atent la simptome și mergi la doctor, manifestările acestei afecțiuni vor dispărea în doar câteva săptămâni.