Anual, pe data de 16 octombrie este celebrat unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul Organizației Națiunilor Unite – Ziua Mondială a Alimentației, scopul căreia este accentuarea și inspirarea publicului la acțiuni pentru prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor alimentare pentru a contribui la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricolă și dezvoltarea durabilă.
An de an sunt organizate sute de evenimente de informare și acțiuni de sensibilizare în peste 150 de țări ce reunesc autorități, întreprinderi, producători de produse alimentare, ONG-uri, mass-media și publicul larg.
În 2020, Ziua Mondială a Alimentației marchează cea de-a 75-a aniversare a FAO (Organizația Globală în Alimentație și Agricultură) într-un moment excepțional, când întreaga lume se confruntă cu consecințele pandemiei COVID-19. Criza globală actuală a subliniat mai mult ca niciodată importanța monitorizării alimentare și necesitatea adaptării sistemelor de siguranță alimentară alături de asigurarea accesului continuu la produsele alimentare.
Ziua Mondială a Alimentației îndeamnă la solidaritate globală în procesul de susținere a populației, în special a celor mai vulnerabile categorii, pentru a se reabilita după criza actuală și a transforma alimentele în unele mai rezistente, astfel încât să facă față șocurilor climatice, să fie la un preț accesibil, dar și să asigure un trai decent lucrătorilor din sistemul alimentar (în special fermierilor și agricultorilor).
Actualmente, aproape 690 de milioane de oameni suferă de foame (în creștere cu 10 milioane comparativ cu anul 2019). Pandemia COVID-19 ar putea adăuga încă circa 80 – 100 de milioane de oameni la acest număr, în funcție de scenariul economic al fiecărei țări. Peste 2 miliarde de persoane nu au acces regulat la alimente sigure, hrănitoare și suficiente, iar către anul 2050 această cifră va ajunge la aproape 10 miliarde de oameni.
Impactul asupra economiei globale al malnutriției, sub toate formele sale (subnutriție, deficiențe de micronutrienți, precum și greutate supraponderală și obezitate) este estimat la 3,5 trilioane USD anual.
O nutriție sănătoasă este crucială în menținerea sănătății, totodată restricțiile de deplasare și privind mai multe activități economice din cauza pandemiei de COVID-19 ne impun să abordăm diferit problema nutriției. Prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr.771 din 20 august, a fost aprobat Ghidul privind alimentația sănătoasă și activitatea fizică pentru persoanele aflate în regim de carantină sau autoizolare la domiciliu. Ghidul vine cu recomandări pentru a ajuta populația să facă alegeri corecte pentru o nutriție sănătoasă și să integreze modalități simple și sigure de activitate fizică într-un spațiu limitat pentru a rămâne sănătoși pe toată durata pandemiei de COVID–19, conține sfaturi generale pentru populație privind principiile cheie ale unei nutriții echilibrate și siguranței alimentare, inclusiv, privind alegerea și procurarea inteligentă a produselor alimentare, gătitul acasă, prevenirea risipei de alimente, etc.
Fiecare dintre noi poate contribui la creșterea cererii produselor alimentare sănătoase și sigure, la reducerea risipei de alimente, susținerea producătorilor și lucrătorilor din industria alimentară națională și promovarea comportamentelor alimentare sănătoase.
Iată ce puteți face:
– Alegeți sănătos și divers, preponderent produse autohtone și de sezon;
– Asigurați-vă că alimentele cumpărate sunt sigure și contribuie astfel la promovarea și cererea alimentelor de calitate;
– Susțineți inițiativele autorităților – de alimentație sănătoasă în școli, fortificarea alimentelor, creșterea aportului de fructe și legume în meniu;
– Evitați risipa de alimente prin planificarea cumpărăturilor, gătitul acasă și cumpărături în cantități rezonabile;
– Gătiți respectând igiena și principiile siguranței alimentelor – prepararea termică adecvată, utilizarea apei potabile sigure și separarea produselor crude de cele gătite;
– Creați-vă un regim alimentar echilibrat și variat respectând orarul meselor, optând pentru alimente bogate în fibre, limitând aportul de sare, grăsimi, evitând consumul de alcool și respectând regimul de hidratare;
– Fiți activi – OMS recomandă 150 minute de activitate zilnică de intensitate moderată sau 75 minute de activitate intensă sau o combinare a ambelor recomandări.
Implicați-vă și voi, susțineți îndemnurile Zilei Mondiale a Alimentației din acest an!