Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual la 4 februarie începând cu anul 2000 la iniţiativa Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului, în scopul creșterii conștientizării, îmbunătățirii educației și catalizării acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.
Anul 2021 – cu sloganul „Sunt și voi face” – ne arată că acțiunile noastre au un impact asupra tuturor celor din jur oriunde: în cartierele, comunitățile și orașele noastre. Anul acesta este un memento al puterii de durată, a cooperării și a acțiunii colective. Când alegem să ne reunim, putem realiza ceea ce ne dorim cu toții: o lume mai sănătoasă, fără cancer. Împreună, toate acțiunile noastre contează.
Ce este cancerul?
Cancerul este o boală care apare atunci când schimbările într-un grup de celule normale din organism duc la o creștere necontrolată, anormală, formând tumoarea, cu excepția leucemiei (cancer de sânge). Dacă nu sunt tratate, tumorile se dezvoltă, afectând țesuturile adiacente și se pot răspândi în organism prin sistemul sanguin și limfatic.
Factorii de risc pentru cancer
- Consumul de tutun și consumul excesiv de alcool cauzează aproximativ 40% din povara totală a cancerului.
- Consecințele unei alimentații nesănătoase, a obezității și a unei activități fizice insuficiente, procentul cancerelor datorate unui stil de viață nesănătos crește la 60%.
- Deși peste 40% din decesele provocate de cancer pot fi prevenite, cancerul reprezintă 20% din decesele din regiunea europeană.
- Europa cuprinde doar o optime din totalul populației mondiale, dar are aproximativ un sfert din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial, cu aproximativ 3,7 milioane de pacienți noi pe an.
- Cancerul pulmonar, mamar, stomac, ficat, colon și sân cauzează cele mai multe decese cauzate de cancer în fiecare an.
- Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabil pentru aproximativ 22% din decesele provocate de cancer.
- Infecțiile cauzatoare de cancer, cum ar fi hepatita și virusul papilomului uman (HPV), sunt responsabile de până la 25% din cazurile de cancer în țările cu venituri mici și medii.
- Radiații ionizante și ultraviolete.
- Poluarea aerului urban.
- Fumul din interior provenit din consumul casnic de combustibili solizi.
Aproximativ 15% din cancerele au fost atribuite infecțiilor cancerigene, inclusiv Helicobacter pylori, virusul papilomului uman (HPV), virusul hepatitei B, virusul hepatitei C și virusul Epstein-Barr. Virusul hepatitei B și C și unele tipuri de HPV cresc riscul de cancer la ficat și, respectiv, la colul uterin.
Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:
- Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
- Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
- Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi și conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
- Consumați multe fructe, legume și cereale.
- Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
- Limitați consumul de băuturi alcoolice.
- Limitați consumul de sare și alimente procesate.
- Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
- Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
- La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă, pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.
Prin creșterea alfabetizării publice și politice și a conștientizării problemei cancerului, reducem frica, sporim înțelegerea, risipim miturile și concepțiile greșite și schimbăm comportamentele și atitudinile. Considerăm că accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului, ar trebui să fie egal pentru toți – indiferent unde locuiești, care este venitul tău, etnia sau sexul tău. Accesul egal la prevenirea, diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți.