Ziua Mondială a Inimii este marcată în fiecare an, la 29 septembrie și constituie cea mai mare platformă din lume pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare (BCV), inclusiv de inimă și accidentul vascular cerebral (AVC).
Astfel, la 29 septembrie 2019 vor fi organizate un șir de activități și evenimente în întreaga lume pentru a spori nivelul de cunoștințele despre prevenirea mortalității premature cauzată de BCV. Evenimentul va fi marcat şi la Chişinău.
Populația din întreaga lume este îndemnată să fie Eroii Inimii , făcând o promisiune din inimă celor care-i iubesc și de care le pasă: o promisiune de a mânca mai sănătos, de a deveni mai activ, de a renunța la fumat. O simplă promisiune … pentru inima mea, pentru inima ta, pentru toate inimile noastre.
În Republica Moldova, BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și reprezintă circa 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel național, acest nivel rămânând stabil înalt pe parcursul ultimelor două decenii.
Astfel, pe parcursul anului 2019 în R. Moldova de afecţiuni al aparatului circulator au decedat 21603 de persoane. În structura deceselor cauzate de bolile sistemului cardiovascular (circulator) predomină: cardiopatia ischemică (52,6%), bolile cerebro-vasculare (24,3%), infarctul miocardic acut (8,7%), cardiopatia hipertensivă (9,8%).
BCV, inclusiv bolile de inimă și AVC, sunt principala cauză a morții din lume, care revendică 17,9 milioane de vieți în fiecare an. Se estimează că spre a.2030, această cifră va atinge 23 de milioane de vieți curmate.
Ziua Mondială a Inimii întruchipează o campanie globală în care cardiologii, chirurgii cardiovasculari, medicii de familie, pacienții și membrii familiei lor, instituțiile de învățământ, precum și cetățenii pot lua parte la organizarea activităților, care vizează promovarea unei sănătăți cardiovasculare mai bune. Scopul evenimentului este de a asigura echitatea sănătății inimii pentru toți, să creăm o comunitate globală de Eroi ai Inimii – oameni din toate domeniile, care acționează acum pentru a trăi mai mult, mai bine, mai sănătos pentru inima sa.
BCV sunt astăzi cel mai mare și de temut ucigaș din lume. Însă, făcând doar câteva modificări minore în viața noastră, putem reduce riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, precum și îmbunătăți calitatea vieții, astfel promovând un bun exemplu pentru generațiile viitoare.