Sfaturi privind prevenirea îmbolnăvirii cu boala diareică acută din partea medicului infecționist Viziru Victoria
Odată cu venirea sezonului estival, crește și numărul cazurilor de boli diareice acute. În Republica Moldova, anual se înregistrează cca.16-20 mii cazuri de BDA, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta 5 ani și adulți. În structura morbidității, în 65-76%, predomină copiii de 0-17 ani; morbiditatea în mediul populației urbane este de 1,8 ori mai mare față de populația rurală. Anual, se înregistrează peste 20 izbucniri epidemice cu 5-10 și până la 300 persoane afectate.
Situația prin BDA în țară se complică și din cauza contaminării biologice înalte a produselor alimentare, bazinelor acvatice deschise; neajunsurilor în respectarea igienei în locurile de educație/învățământ, odihnă, muncă și la domiciliu; practicelor privind locul de achiziționare al alimentelor, modul de pregătire și păstrarea acestora, locul consumului alimentelor etc.
În Republica Moldova, creşterea sezonieră a morbidităţii prin BDA se atestă în perioada caldă (lunile iunie-septembrie) a anului. Omul se poate infecta pe cale alimentară, habituală şi hidrică, respectiv, măsurile profilactice sunt îndreptate la întreruperea realizării mecanismului de transmitere a infecţiilor date. La unele nozologii (infecția rotavirală) se realizează și calea aerogenă de transmitere.
Pentru a preveni îmbolnăvirea cu boala diareică acută, am realizat un interviu cu doamna doctor, Viziru Victoria, medic specialist infecționist din cadrul Centrului Medicilor de Familie nr. 3 a IMSP AMT Botanica.
- Doamna Viziru, cunoaștem că în perioada estivală, se atestă o creștere a bolilor diareice acute. Care sunt factorii care declanșează această maladie?
Sunt două cauze care declanșează boala diareică acută, cea digestivă și extradigestivă:
Cauza digestive, care este provocată de factori infecţioși și parazitari precum:
- bacterii: E.coli, Salmonella, Shigella, Vibrio cholerae, Yersinia enterocolitica, Campylobacter etc.;
- virusuri: rotavirusuri, virusul Norwalk, Cytomegalovirus, Herpes simplex, virusul hepatitei etc.;
- paraziţi: Giardia lamblia și Entamoeba hystolitica, Cryptosporidium etc.
- factori neinfecţioși: pancreatopatii, intoleranţă alimentară la lactoză sau gluten, malabsorbţie, sindrom de intestin scurt, reacţii adverse la medicamente, reacţii la unele alimente crude sau preparate culinar, intoxicaţii cu substanţe toxice, afecţiuni intestinale inflamatorii (colon iritabil, boala Crohn), postintervenţii chirurgicale (la nivelul stomacului, colecistului, colonului), enterocolita de iradiere, SIDA.
Cauze extradigestive: endocrine, renale, neurologice, tumori, emoţii puternice, stres acut
- Fără etiologie confirmată: diareea simplă, fără etiologie confirmată, are de multe ori drept cauză anxietatea.
- De ce ar trebui să țină cont populația pentru a preveni îmbolnăvirea de boala diareică acută?
Pentru a preveni bolile diareice acute, trebuie respectate reguli stricte de igienă și conduită. Una din cele mai importante măsuri este spălarea mâinilor în mod frecvent.
- Respectarea unui regim alimentar echilibrat.
- Verificarea calității apei potabile.
- Consumul de suplimente pe bază de probiotice.
- Fructele și legumele trebuie spălate temeinic.
- Evitarea consumului bucatelor insuficient tratate termic.
- Evitarea consumului de lapte nepasteurizat.
- Pentru a preveni contaminarea altor membri ai familiei, trebuie dezinfectată temeinic toaletele și menținerea strictă a igienei.
- Când călătoriți este indicat să nu consumați apă neîmbuteliată. Evitați consumul de carne insuficient gătită, pește, fructe de mare, salate de crudități dacă nu cunoașteți condițiile în care au fost preparate.
- Cum se manifestă boala la adulți, și cum la copii?
La adulți, de obicei, debutul diareei este în general brusc, cu modificări ale stării generale: stare de rău, slăbiciune fizică pronunțată, durere de cap
Alte manifestări:
- scaune moi și dese
- crampe abdominale
- greață, vărsături
- deshidratare
- distensia abdomenului
- balonare
- necesitate imperioasă de defecație
- febră
- sânge/mucus în materii fecale
- stare de slăbiciune
- lipsa poftei de mâncare
La copii:
- Sindromul toxic: febră, slăbiciune, scăderea poftei de mâncare, anorexie, vome repetate;
- În formele severe: hipertermie, astenie, adinamie, cefalee, somnolenţă, tulburări de conştienţă, convulsii, semne meningiene, dereglări cardiovasculare, şoc endotoxic (presiunea arterială scade, cianoză, acrocianoză, extremităţi reci, hipotermie)
- Sindromul gastrointestinal: dureri abdominale, tenesme, flatulenţă, spasm sigmoidian, diaree: aspectul scaunelor şi frecvenţa lor (sărace sau voluminoase, apoase, nedigerate, frecvente, afecaloide, cu mucus şi striuri de sânge.
- Sindromul de deshidratare severă a copilului
- Copilul este letargic sau inconştient, are ochii înfundaţi.
- Care sunt formele cele mai grave pe care le poate lua boala diareică acută.
Pacienții cu diaree pot pierde cantități importante de lichid din organism, ceea ce poate duce la deshidratare severă, care are implicații serioase atunci când vorbim de copii și persoanele vârstnice.
- Care sunt simptomele și care sunt primele măsuri pe care trebuie să le întreprindă populația?
Diareea reprezintă creşterea frecvenţei actelor de defecaţie şi/sau a fluidităţii materiilor fecale. Episoadele diareice pot apărea la orice vârstă. Pacienții cu diaree pot pierde cantități importante de lichid din organism, ceea ce poate duce la deshidratare, care are implicații serioase atunci când vorbim de copii și persoanele vârstnice.
În depășirea episoadelor de diaree, cea mai importantă este hidratarea. Sugarii, copii mici și persoanele în vârsta sunt, în mod special, expuși riscului de deshidratare prin diaree. Se vor consuma 2 – 2.5 litri de lichide fracționat: apă și ceai fără zahăr, electroliți. Treptat se introduc alimentele precum orez, pâine prăjită, brânzeturi uscate, banane, carne de pui fiartă. Regimul alimentar poate fi completat cu probiotice pentru refacerea florei intestinale. Tratament naturist: plante cu efecte antibacteriene, antiinflamatoare, calmante- mușețel, mentă, cimbru, fenicul.
- Adresarea urgentă la medic sau automediația?
Cele mai multe cazuri de diaree sunt autolimitate și nu necesită consult medical.
În cazul prezenței oricăruia dintre următoarele simptome este obligatorie prezentarea la medic: persistența simptomelor sau agaravarea lor la 48h, prezența sângelui în scaun, hipertermia severă, deshidratarea, mai ales la copii, gravide și bătrâni( copilul nu mănâcă și nu bea).
Aveți grijă de sănătate!