Spune Da sănătății tale! Vaccinează-te! Testează-te!

     În fiecare an, finalul lunii ianuarie marchează Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin. În Republica Moldova, acest tip de cancer se situează pe locul al doilea în privința frecvenței la femei, după cancerul mamar. Acest fapt ne îngrijorează și ne face să acordăm o atenție sporită acestei afecțiuni grave, care afectează viețile femeilor din toată lumea.
     Zilnic, o femeie din Republica Moldova este diagnosticată și o dată la 3 zile survine un deces din acest motiv. În același timp, 2 din 3 femei depistează cancerul de col uterin într-un stadiu avansat, iar vârsta de depistare maximală este situată între 35 și 45 de ani.
Principala cauză a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu Papilomavirusul uman (HPV), identificat în 99% dintre tumorile de col uterin.

Ce este cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin este o maladie malignă a colului uterin, în care celulele epiteliale devin anormale și încep să se dividă necontrolat, afectând țesuturile și organele vecine și răspândindu-se prin metastaze.
Este o afecțiune curabilă în majoritatea cazurilor, atunci când este descoperită într-un stadiu incipient, iar din acest motiv este crucial să se acorde o deosebită atenție controlului profilactic. Acesta are rolul de a depista leziunile premaligne în stadiile incipiente, permițând alegerea unor metode de intervenție minim-invazive și eficiente, reducând riscul apariției cancerului de col uterin foarte mult.

Importanța testului PAP
Cancerul cervical este adesea asimptomatic în stadiile precoce, de aceea accentuăm că doar prin efectuarea periodică a testului PAP se poate depista la timp această maladie. Testul PAP reprezintă o examinare scurtă și nedureroasă, în care medicul prelevează celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periuțe speciale. Aceste celule sunt ulterior examinate la microscop, furnizând informații prețioase despre starea colului uterin a pacientei, ceea ce contribuie la depistarea timpurie a cancerului. Amintim că în cadrul subdiviziunilor IMPS AMT Botanica se efectuează acest test, de către medicii ginecologi.

Semne de alarmă
Semnele de avertizare pot să nu apară în stadiile inițiale, dar în stadiile avansate, femeile pot experimenta sângerări anormale, secreții vaginale atipice, dureri după actul sexual, sângerări în perioada de menopauză, alterarea stării generale și altele.

Prevenție și Vaccinare
Prevenția primară începe cu vaccinarea împotriva HPV înainte de debutul vieții sexuale. Vaccinurile contra HPV sunt sigure și eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de acest virus. OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani.
Un program de screening cervical bine organizat, la interval de 3 ani, poate reduce semnificativ incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin. În Republica Moldova, screening-ul este recomandat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, și este gratuit chiar și pentru cele fără asigurare medicală.

Încurajăm femeile să acorde atenție sănătății lor și să efectueze regulat testul PAP și vaccinarea împotriva HPV. Să fim parte activă în prevenirea și conștientizarea cancerului de col uterin pentru un viitor sănătos! 🌸💕🩺