Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin: „Vaccinează-te împotriva HPV! Protejează-ți viitorul!”

În perioada 16 – 22 ianuarie 2023, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin. În municipiul Chișinău acest eveniment se desfășoară,  inclusiv cu suportul Primăriei Chișinău și CSP Chișinău.

Cancerul de col uterin  este unul din cele mai frecvente  boli diagnosticate la femei și reprezintă al 2-lea cel mai frecvent tip de cancer la femei în lume și al 2-lea motiv de deces la femei printre afecțiunile oncologice, în Europa.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anual , aproximativ 600.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin la nivel mondial și aproximativ 300.000 de femei au murit din cauza bolii, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer (www.who.int ).

În Republica Moldova, potrivit IMSP Institutul Oncologic , anual, sunt înregistrate în jur de 300 de cazuri noi, respectiv 17,1 la 100 mii populație feminină. 47 la sută sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat, pacientele urmând tratament specific. Trist e faptul că  în jur de 160 femei decedează anual, maladia fiind depistată în stadiu avansat (www.onco.md ).

Cel mai des sunt afectate femeile cu vârstele cuprinse între 40-45 de ani și de la 50-60 de ani.

OMS recomandă o abordare integrată pentru prevenirea și controlul cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții: educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screening-ul, tratamentul și îngrijirea paliativă.

Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:

  • Număr mare de nașteri și infecție cu HPV
  • Fumatul
  • Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale
  • Imunosupresie
  • Vârstă fragedă în momentul primului act sexual
  • Număr mare de parteneri sexuali, etc.

Semnele clinice:

Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu poate provoca semne sau simptome vizibile. În stadiile mai tardive, semnele posibile ale cancerului de col uterin includ următoarele:

  • Sângerări vaginale
  • Secreție vaginală neobișnuită
  • Durere în regiunea bazinului
  • Dureri violente în timpul contactului sexual.

     Prevenția primară începe cu vaccinarea împotriva HPV  înainte debutului sexual. Studiile clinice au arătat că vaccinurile contra HPV sunt foarte sigure și  eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de infecțiile cu HPV. OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, când majoritatea nu au început încă activitatea sexuală. Unele țări au început să vaccineze și băieții, deoarece vaccinarea previne cancerul genital atât la bărbați, cât și la femei. În Republica Moldova, vaccinarea se efectuează la fete de la 9 -10 ani.

     Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidența, cât și mortalitatea și poate preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

     IMSP AMT Botanica dispune de toate condițiile necesare pentru prelevarea probelor biologice și depistarea cancerului de col uterin: dispozitive medicale performante de laborator și consumabile getabile necesare, echipament personal de protecție.

     Lucrătorii medicali au fost instuiți și posedă calificarea și competența necesară pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor, în scopul depistării  timpurii a cancerului de col uterin.

      În anul 2022 în cadrul instituției a fost implementat Registrul de Screening Cervical interconectat cu SIA AMP, care permite evidența și monitorizarea efectuării screeningului cervical pentru grupurile de femei eligibile înscrise pe lista medicului de familie și, implicit, sporirea depistării precoce a stărilor precanceroase și a cancerului cervical.

     Totodată, este asigurat accesul gratuit la diagnostic și tratament de calitate pentru toate femeile cu test citologic pozitiv în scopul reducerii incidenței și mortalității prin acest tip de cancer.

     Astfel, femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova sunt încurajate să se adreseze la medicul de familie pentru o programare la testul citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță. 

     Vaccinarea fetițelor  până la vârsta de 15 ani cu vaccinul HPV este unul din pilonii cheie pentru prevenirea și eliminarea cancerului de col uterin.

      Vă îndemnăm, dragi părinți, aveți grijă de sănătatea fetițelor D-voastră, astfel le puteți asigura sănătatea și  buna calitate a vieții în viitor!