COVID-19: cât timp ești contagios după infectare și cum să îi protejezi pe cei din jur

Bilanțul infectărilor cu noul coronavirus în Moldova se menține constant, peste cifra de 500 de cazuri zilnic. În contextul în care numărul populației infectate este tot mai mare, vă prezentăm un șir de informații despre măsurile de precauție, ce trebuie întreprinse de către persoanele care au suportat această infecție. Ce trebuie să faci în perioada de autoizolare și de ce este importantă purtarea obligatorie a măștii o perioadă determinată de timp, pentru a-i proteja pe cei din jur și pentru a contribui în acest fel la diminuarea numărului de infectări.

Puncte-cheie din partea autorităților

Potrivit Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), SUA, ultimele studii și actualizări la acest capitol vin cu următoarele puncte-cheie:

  • Concentrația virusului (SARS-CoV-2) în probele preluate din căile respiratorii superioare se micșorează odată cu debutul simptomelor.
  • Probabilitatea de eliminare în mediul extern al virusului, capabil de înmulțire, scade, de asemenea, odată cu apariția simptomelor. Trebuie să știți că virusul nu poate fi distrus chiar și după 10 zile de la debutul simptomelor, în cazul pacienților cu forme ușoare sau moderate ale bolii. Deci, peste 10 zile de la debutul simptomelor, acești pacienți sunt mai puțin infecțioși.  În cazul pacienților cu forme grave ale bolii care au avut, în unele cazuri, imunitatea compromisă, această perioadă poate ajunge până la 20 de zile.
  • Un studiu amplu de urmărire a persoanelor care au fost în contact cu persoanele infectate în familie sau spital a constatat că infectarea nu s-a produs nici după 6 zile de la debutul simptomelor, chiar dacă persoanele bolnave au fost în contact apropiat cu cei din jur.
  • Peste trei săptămâni de la debutul bolii, pacienții nu mai secretă virusul capabil să îi infecteze pe alții, iar peste 12 săptămâni, deși mai sunt urme de virus, acestea nu mai sunt infecțioase.
  • Pacienții care s-au recuperat după COVID-19 inițial și au dezvoltat simptome noi, fiind testați pozitiv prin metoda RT-PCR, nu au prezentat virusul ca fiind potențial infecțios în probele recoltate din căile aeriene superioare.
  • În acest moment informațiile despre reinfectarea cu SARS-CoV-2 rămân limitate chiar și în zonele în care rata de infecție rămâne în continuare înaltă.
  • Informațiile disponibile în acest moment sunt valabile pentru adulți. Cele pentru copii și persoanele cu imunitatea compromisă urmează a fi stabilite.

Evaluarea informației

Informația disponibilă în prezent arată că persoanele care au suportat forma ușoară sau moderată a bolii sunt infecțioase cel mult 10 zile de la debutul simptomelor. Cei care au suportat forma gravă a bolii, și au imunitatea compromisă, rămân contagioși pentru o perioadă de 20 de zile de la debutul simptomelor.

Persoanele care au suportat infecția cu noul coronavirus pot secreta particule mici de virus în mediul înconjurător pentru o perioadă adițională de 3 luni. Cu toate acestea, concentrația particulelor de virus este mult mai mică decât în perioada bolii, astfel încât reinfectarea este improbabilă.

Rezultatele studiilor disponibile au demonstrat că persoanele care secretă particule virale după recuperare nu au transmis această infecție celor din jur. Aceste rezultate arată că cea mai bună metodă de determinare a perioadei de izolare în cazul acestor pacienți este mai degrabă tabloul clinic, decât cel al testării repetate. Astfel, acești pacienți nu trebuie neapărat izolați pentru o perioadă îndelungată de timp și privați de responsabilități și posibilitatea de a munci.

Potrivit CDC, reinfectarea cu noul coronavirus nu a fost, până în momentul actual, demonstrată. Astfel, subiectul reinfectării cu noul coronavirus rămâne a fi investigat în continuare. Persoanele infectate cu beta-coronavirusul endemic, asemănător cu SARS-CoV-2, se pot infecta cu acesta după o perioadă de 3 luni de la recuperare.

În cazul persoanelor care au suportat infecția COVID-19, PCR-ul pozitiv de peste 90 de zile de la infectare, reprezintă mai degrabă persistența particulelor virale în căile respiratorii superioare, decât reinfectarea cu același virus.

  • Dacă timp de 90 de zile această persoană rămâne asimptomatică, atunci testarea repetată puțin probabil să livreze informații utile, chiar dacă aceasta a fost într-un contact apropiat cu altă persoană infectată.
  • Dacă pe parcursul celor 90 de zile persoana devine simptomatică, manifestând semne caracteristice bolii, iar testarea nu identifică alt agent patogen cu excepția SARS-CoV-2, atunci poate fi vorba despre o reinfectare, care trebuie discutată cu specialiștii în boli infecțioase sau epidemiologi. În acest caz pot fi impuse măsuri de izolare, în special dacă este vorba de un contact apropiat cu o persoană bolnavă.

Recomandările autorităților

  1. Durata izolării și precauțiile necesare
  • Pentru majoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus, perioada de izolare și măsurile de precauție trebuie să dureze maxim 10 zile de la debutul simptomelor și 24 de ore de la încetarea febrei, fără administrarea medicamentelor antipiretice, alături de îmbunătățirea celorlalte simptome.
  • Un număr limitat de persoane care au suportat forme grave ale bolii pot elimina virusul cu potențial infecțios până la 20 de zile de la debutul simptomelor și trebuie să se consulte cu medicii specializați în boli infecțioase.
  • Pentru cei care nu au manifestat niciun simptom în perioada de izolare, virusul are potențial infecțios pe durata a 10 zile de la primul test RT-PCR pozitiv efectuat pentru depistarea lui.
  1. Rolul testului PCR pentru ieșirea din izolare și anularea precauțiilor
  • Pentru persoanele cu imunitatea compromisă efectuarea testului repetat este o strategie obligatorie, care trebuie monitorizată de specialistul în boli infecțioase.
  • Pentru toți ceilalți, strategia testării repetate nu mai este recomandată, cu excepția cazului în care trebuie întreruptă izolarea sau măsurile de izolare mai devreme decât este indicat în punctul 1 din recomandări (vezi mai sus).
  1. Rolul testului PCR după anularea izolării sau a precauțiilor
  • Pentru persoanele care au fost testate pozitiv pentru forma simptomatică de COVID-19, și rămân asimptomatice în continuare, testarea repetată timp de 3 luni de la debutul primei infectări nu este indicată. 
  • Pentru cei care dezvoltă simptome pe parcursul celor 3 luni menționate, iar altă etiologie a bolii decât COVID-19 (de exemplu, gripa) nu poate fi identificată, persoana fiind în contact apropiat cu o persoană infectată pe parcursul a maxim 14 zile, atunci testarea repetată poate fi solicitată, alături de consult și monitorizarea continuă de către un infecționist sau epidemiolog. 
  • Pentru persoanele, care nu au avut niciun simptom pentru boala COVID-19, data primului test PCR pozitiv trebuie considerată drept debut al bolii.
  1. Rolul testării serologice

Testarea serologică (a anticorpilor împotriva SARS-CoV-2) nu trebuie utilizată pentru a stabili infectarea sau reinfectarea cu noul coronavirus.

Află scopul testelor rapide și lente pentru gestionarea pandemiei. 

Sănătate să aveți!