Ce sunt biocidele și dezinfectanții ?

Produsele biocide, așa cum sunt definite de actele normative, sunt acele substanțe active și preparatele conținând una sau mai multe substanțe active, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă și să prevină acțiunea sau să exercite un alt efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice.

Starea actuală cauzată de pandemie a dat naștere unor sumedenii de întrebări cu privire la modul corect de curățare a spațiilor în care ne desfășurăm activitatea zi de zi, și mai ales ce dezinfectanți ar trebui să folosim pentru a ne duce scopul la bun sfârșit. 

Curățenia zilnică are nevoie de ajutoare de nădejde în lupta împotriva anumitor tipuri de virusuri și bacterii. Fiindcă cel mai bine este să fii informat, IgienaPHS prezintă câteva clarificări cu privire la tipurile de soluții de curățare și dezinfectanți de care avem nevoie în general, dar mai ales în lupta actuală cu virusurile ce ne pot pune viața în pericol.
 Există situații în care curățenia cu produse obișnuite este suficientă. Însă există și cazuri și spații în care aceasta ar trebui urmată de un proces de dezinfectare ca la carte. Dar oare ce dezinfectanți pot fi folosiți în siguranță, fără să dăuneze?

Produsele biocide diferite de dezinfectanții obișnuiți. Ce sunt acestea?

Conform ECHA (European Chemicals Agency), acestea sunt grupate în patru mari categorii:

  1. Dezinfectanți. Pentru ca dezinfectanții să se încadreze în categoria produselor biocide, aceștia trebuie să aibă efect biocid, iar din această categorie se exclud detergenții sub formă lichidă sau pulbere și produsele similare. În funcție de specificitatea lor și modul de utilizare, dezinfectanții biocid se împart în 5 categorii:          
    • TP 1 – pentru igiena umană. Substanțe destinate igienei care sunt aplicate direct sau intră în contact cu pielea sau scalpul și au ca scop principal dezinfecția acestora.
    • TP 2 – dezinfectanti si algicide care nu sunt destinate aplicării directe la oameni și animale. În această categorie intră in general dezinfectantii de suprafete: produsele destinate dezinfectării materialelor, echipamentelor sau suprafeteloe care nu intră în contact direct cu produsele alimentare sau hrana pentru animale. Putem menționa aici curățarea piscinelor, a sistemelor de ventilație și climatizare, a pereților. Sunt produse ce se pot încorpora în materiale textile, măști și vopsele. 
    • TP 3 – pentru igiena veterinară. Produse de igienă corporală și bucală sau destinate dezinfecției materialelor și suprafețelor asociate cu găzduirea animalelor. 
    • TP 4 – pentru produse alimentare și hrana animalelor. Produse destinate dezinfecției echipamentelor, recipientelor sau oricăror ustensile folosite pentru producția, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau hranei animalelor.
    • TP 5 – pentru apă potabilă. Produse pentru dezinfectarea apei potabile.  
  2. Conservanți. Previn dezvoltarea microbilor și algelor pe diferite suprafețe și echipamente, distingându-se la rândul lor în 8 categorii, după tipul de material avut în vedere.
  3. Produse de combatere a dăunătorilor
  4. Alte produse biocide. În această categorie intră produsele antivegetative, utilizate împotriva dezvoltării și depunerii de microbi și forme superioare de specii vegetale sau animale pe structuri utilizate în apă și fluidele utilizate pentru îmbălsămare și taxidermie.

Cum folosim produsele dezinfectante?

După tipul de microorganisme patogene distruse și ținându-se cont de timpul de acționare a produselor dezinfectante necesar atingerii eficiente a scopului, dezinfecția se poate clasifica în: 

  • sterilizare chimică
  • dezinfecție de nivel ridicat
  • dezinfecție de nivel mediu
  • dezinfecție de nivel scăzut


Astfel, conform Organizației Modiale a Sănătății privind Biosiguranța de Laborator, dezinfectanții se clasifică pe trei niveluri de eficiență: 

  1. Dezinfectare la nivel înalt. Această procedură omoară microorganismele vegetative și inactivează virușii, dar nu neapărat un număr mare de spori bacterieni. Astfel de dezinfectanți sunt capabili de sterilizare atunci când timpul de contact este relativ lung (de la 6 până la 10 ore). Dezinfectanții la nivel înalt sunt folosiți pentru perioade relativ scurte de timp (10-30 minute). Sunt recomandati pentru utilizare pe dispozitive medicale, dar nu și pe suprafețele de mediu, cum ar fi băncile sau podelele de laborator. 
  2. Dezinfectarea la nivel intermediar. Această procedură ucide microorganismele vegetative (inclusiv Mycobacterium Tuberculosis), toate ciupercile și inactivează majoritatea virușilor. Sunt utilizate în mod obișnuit în laboratoare – pentru dezinfectarea băncilor de laborator și ca parte a detergenților germicizi utilizați în scopuri de menaj.
  3. Dezinfectare la nivel scăzut. Această procedură ucide majoritatea bacteriilor vegetative (cu excepția Mycobacterium Tuberculosis), doar a unor ciuperci și inactivează unele virusuri. 

Este foarte important de punctat faptul că dezinfectanții au un spectru de acțiune diferit, precum bactericid, fungicid, sporicid și virulicid. 
Astfel, este bine de punctat faptul că dezinfectanții au diferite roluri:

  • bactericid – distrug bacteriile și microbii precum Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae,  Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella etc;
  • virulicid – distrug virușii, acționând îndeosebi împotriva virusurilor precum Adenovirus Tip5, Herpes Simplu Tip1, Influenza A gripa aviara, Hepatita B, C, HIV, Covid-19, SARS etc;
  • fungicid – aceștia distrug ciupercile precum Aspergillus brasiliensis, Penicillium sp., Candida albicans, Microsporum gypseum etc.;
  • levuricid – elimină drojdiile;
  • sporicid – distrug sporii. 

Detergenții trebuie aleși cu grijă, în funcție de scopul întrebuințării. Cel mai des în procesul de curățare și curățenie ne confruntăm cu trei tipuri de necesități:

  • Dezinfectarea suprafețelor. Pentru fiecare tip de material este necesar a se ține cont de specificitățile acestuia. Lemnul are nevoie de protecție sporită, pe când gresia din baie se pretează igienizării cu diferite tipuri de soluții și substanțe. Este esențială menținerea unui echilibru între eficiența substanței de curățenie utilizată și cât de mult afectează aceasta suprafața pe care este folosită. Cu atât mai mult grupurile sanitare, cele mai folosite spații ale sediilor personale sau profesionale, au nevoie de o atenție ridicată și dezinfectanți eficienți.
  • Dezinfectarea mâinilor. Spălatul mâinilor pentru cel puțin 30 de secunde cu săpun și uscarea completă a acestora ulterior sunt pași ce se dovedesc extrem de eficienți împotriva virusurilor și bacteriilor, însă ce este prea mult strică și este recomandat să fie respectate câteva reguli esențiale. Substanțele de curățare a pielii, săpunuri sau geluri dezinfectante pot produce dermatite, eczeme și crăpături la nivelul pielii ceea ce crește riscul infecțiilor și pătrunderii bacteriilor. 

Astfel, pentru maximizarea efectelor spălatului pe mâini, nu este necesar să o facem din 10 în 10 minute, ci cât mai eficient:

  • Înainte, în timpul și după pregătirea mâncării
  • Înainte de a mânca 
  • După folosirea toaletei
  • După ce-ți sufli nasul, tușești sau strănuți
  • După atingerea unui animal, hrană pentru animale sau deșeuri de animale
  • După joaca cu animalul de companie, și în alte situații asemănătoare prin care ești expus la bacterii.

Gelul dezinfectant oferă un grad ridicat de eficiență în curățarea și igenizarea mâinilor. Gelurile hidroalcoolice sunt acei dezinfectanti de maini pe bază de alcool ce au proprietăți dezinfectante dovedite, iar principalele atuuri ale dezinfectanților hidroalcoolici este că nu au nevoie de clătire, au o acțiune antimicrobiană rapidă și lasă pielea curată.

Gelurile hidroalcoolice au avantajul că sunt ușor de utilizat și, mai ales, acționează imediat împotriva microbilor, bacteriilor, a virușilor și nu numai. Astfel, este indicat să vă curățați mâinile cu gel hidroalcoolic de mai multe ori pe zi, după utilizarea calculatorului, a telefonului, după ce realizați cumpărăturile. 
Gelurile hidroalcoolice se utilizeaza cu succes în varii domenii de activitate și spații, precum instituții școlare, spitale, clinici, laboratoare, clădiri de birouri și nu numai.

Dezinfectarea lenjeriei și hainelor. Ce ar trebui să știm?

Este posibil ca apa rece să scoată petele de cafea sau urmele de înghețată de pe husa canapelei, însă microorganismele dăunătoare pot să își mențină cu înverșunare poziția și procesul de dezinfectare să nu se realizeze corespunzător. Programul mașinii de spălat cu temperaturi ridicate se dovedește cel mai eficient în dezinfectarea lenjeriei și a hainelor, însă nu întotdeauna materialul acestora se pretează apei încălzite la temperaturi înalte. 

Trebuie acordată o atenție sporită și dezinfectării cuvei mașinii de spălat. Aceasta poate ascunde bacterii dăunătoare care pot infecta și afecta hainele proaspăt spălate. Procesul de dezinfectare nu ar trebui să fie greoi, și nici dăunător iar elementul central în acest proces îl reprezintă alegerea unui dezinfectant potrivit. Dezinfectarea pe bază de clor este una dintre cele mai eficiente cât și uzuale metode de dezinfecție, însă nu se pretează rufelor colorate și nu este un produs deloc prietenos cu mediul înconjurător, în special folosit în cantități exagerate.

 În altă ordine de idei, temperaturile înalte – cele mai apropiate de cât permite eticheta hainelor și călcatul acestora se dovedesc cele mai eficiente metode de a ține virușii și bacteriile departe și de a obține dezinfectarea hainelor și protecția sporită a tuturor membrilor familiei. 

Ai grija – spală-te pe mâini după ce sortezi și pui hainele la spălat. Prevenția este cel mai bun remediu împotriva oricărui virus!

Ce ar trebui să reținem în materie de curățenie și dezinfectanți?

Utilizarea excesivă a biocidelor are un impact considerabil asupra mediului, cât și economic, iar utilizarea necorespunzătoare a biocidelor mai agresive și a dozelor crescute (ca mod de a depăși fenomenele de rezistență) constituie un risc suplimentar pentru sănătate.

Când alegem soluțiile pentru curățenie și dezinfecție, este indicat să ne ghidăm după cel puțin trei aspecte:

  1. Identifică tipul de mediu pe care dorești să îl dezinfectezi. Ai nevoie de un dezinfectant de un nivel ridicat, mediu sau scăzut?
  2. Raportul eficiență – timp. Timpul de dezinfecție este unul scurt în raport cu eficiența produsului?
  3. Asigură-te că folosești un produs dezinfectant sigur, atât pentru tine, cât și pentru mediul înconjurător.

   Pentru a fi siguri că produsele dezinfectante folosite își ating scopul, majoritatea consumatorilor au tendința de a nu urma instrucțiunile prevăzute pe ambalaj și de a utiliza cantități în exces ale soluțiilor de curățenie și dezinfectante. Astfel, căminul devine toxic iar expunerea prelungită la astfel de substanțe este nocivă.
   Nici animalele de companie nu sunt ferite de produsele de curățat folosite necorespunzător sau în cantități mult prea mari. Spre exemplu, clorul se dovedește un dezinfectant care afectează epiderma animalelor de companie și mai mult, poate fi ușor de ingerat de pe suprafețele care nu au fost clătite corespunzător. Și pentru aceștia, cea mai bună soluție pentru prevenirea aducerii în casă a microbilor rămâne  apa și săpunul.                          
În lupta împotriva microorganismelor dăunătoare, este recomandată atenția sporită la produsele dezinfectante folosite. Este suficient să respectăm câteva reguli esențiale în privința produselor folosite pentru igiena personală și pentru dezinfecția mediului în care trăim sau lucrăm, cu atenție sporită la cantitățile folosite și la rigoarea cu care respectăm instrucțiunile de utilizare – din respect pentru sănătatea noastră și a mediului înconjurător! 

P.S: Citește întotdeauna instrucțiunile de pe dezinfectantul folosit și nu uita, dezinfectanții sunt eficienți în echipă cu o curățenie temeinică!