AMT Botanica îndeamnă populația să își administreze vaccinul contra Tetanos, o boală gravă, care poate fi prevenită doar prin vaccinare

Primul caz de tetanos din ultimii 20 de ani a fost înregistrat în Republica Moldova, în regiunea Comrat, la un adult de 72 de ani, care a primit o rană cu un ferăstrău circular în timp ce lucra în gospodărie. 

Tetanosul este o boală infecțioasă care poate provoca moartea. Bacteria regăsită printre altele în sol și în praful stradal ajunge în piele prin răni cauzate prin tăiere, sfâșiere, mușcături sau julituri sau chiar și prin cele mai mici zgârieturi și se multiplică în corp, eliberând substanţa toxică tetanos care cauzează boala. Simptomatologia deosebit de gravă este caracterizată de crampele musculare, care în cazul spasmelor musculaturii gâtului pot duce la asfixiere.

Tetanosul, fatal în 40-50% din cazuri, este determinat de bacilul Clostridium tetani, manifestat printr-o infecţie localizată la nivelul porţii de intrare şi prin hiperexcitabilitate neuromusculară consecutivă difuzării exotoxinei bacteriene (tetanospasmina) în organism. Tetanosul neonatal este şi mai grav, cu fatalitate între 50-90%, iar supravieţuitorii pot dezvolta sechele neurologice severe şi retard în dezvoltare.

Tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta. Boala apare doar la persoanele neimunizate ca urmare a infectării unei plăgi cutanate, adesea apreciată ca neesențială, produsă de orice obiect înțepător-tăietor murdar cu sol contaminat (cuie, ace, ghimpi, așchii, foarfece, cuțit etc., etc.) sau prin zgârieturi, mușcături de animale. Ca poartă de intrare a bacilului tetanic pot servi și plăgile cauzate de arsuri, îngheț. Nou-născutul poate fi infectat în cazul când cordonul ombilical este tăiat cu un instrument nesteril și /sau pe el se aplică un pansament nesteril.

Semne și simptome:

Primele simptome ale bolii: contractură musculară care blochează maxilarele, contractura mușchilor gâtului și abdomenului, dificultăți la înghițire.

Simptome ulterioare: spasme musculare severe, contractură musculară generalizată, tulburări grave ale sistemului nervos autonom.

Alte simptome ale tetanosului care se pot instala sunt:

  • febra/ frisoane însoțite de transpiraţia excesivă
  • ritmul cardiac accelerat
  • hipertensiunea arterială
  • dificultăţi de respiraţie
  • pneumonia
  • fracturi osoase
  • leziuni cerebrale

Vaccinarea antitetanică este obligatory. Imunizarea contra tetanosului se efectuează gratuit copiilor și adulților la medicul de familie. Prin vaccinare şi conduită postexpunere adecvată, această patologie poate fi stăpânită până la eliminare. Pentru atingerea acestui obiectiv, acoperirea vaccinală populaţională pentru componenta antitetanică trebuie să fie de peste 95%.

AMT Botanica îndeamnă populația să se adreseze la medicul de familie și să se asigure că are administrat vaccinul împotriva tetanus-ului. Totodată, vaccinul antigripal este obligatoriu pentru persoanele din grupurile de risc, precum: femei însărcinate, persoanele cu boli cronice, etc.