Alergia la ambrozie – manifestare, măsuri de combatere și prevenire

   În ultimii ani, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) a devenit o problemă majoră de sănătate, datorită numărului în creștere al pacienților alergici și agresivității simptomelor alergice pe care le provoacă.
   Ambrozia preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile și ușor alcaline. Ea crește spontan pe terenuri lăsate pârloagă, de-a lungul căilor ferate, drumurilor, marginea apelor curgătoare, lacurilor, pădurilor și pe terenurile prost întreținute, inclusiv în grădini și parcuri neîngrijite. Planta este foarte rezistentă la secetă și arșiță, condiții care îi favorizează răspândire.
   Ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în perioadele secetoase.

Manifestările alergiei la ambrozie
Alergia la ambrozie se manifestă prin simptome de rinoconjunctivită și astm, iar în cazuri severe poate duce la urticarie și angioedem, sau chiar la șoc anafilactic. Simptomele rinoconjunctivitei includ strănut, prurit nazal, obstrucție nazală, secreții nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară și lăcrimare. Astmul se manifestă prin episoade de tuse, dificultăți de respirație.

Măsuri de combatere și prevenire
Specialiștii recomandă pregătirea din timp pentru sezonul polenic, evitarea expunerii la polen dimineața și în zilele însorite sau cu vânt, utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, a umidificatoarelor și a purificatoarelor de aer. Măsurile igienice personale includ: spălarea frecventă a feței și a mâinilor, spălarea părului la fiecare duș. De asemenea, este important să se evite uscarea hainelor în aer liber și să se folosească plase antipolen la ferestre. În afara încăperilor se recomandă purtarea ochelarilor de soare, iar în cazuri severe de alergie, utilizarea măștilor cu filtre antipolen.